
Vanwege de vele erfelijke aandoeningen en de uiterlijke kenmerken van de pers (die het welzijn aantasten) is het af te raden deze kat aan te schaffen. Problemen zijn grotendeels terug te voeren op de extreem platte kop (brachycefaal). Denk daarbij aan problemen als benauwdheid door een te nauwe neus, continu tranende ogen, afwijkende gebitsstand en problemen bij de geboorte (dystocia). Die laatste vormen een gevaar voor moeder en kitten. Daarnaast komen er vaak ook andere, pijnlijke, oogproblemen voor, zoals entropion (naar binnen krullend ooglid), problemen met het hoornvlies (corneasequester) en blindheid door PRA. Verder lijden perzen aan cystenieren (PKD), wat leidt tot nierfalen en sterfte op jonge leeftijd. Het autosomale dominante PKD-gen (PKD-1) kan door middel van een DNA-test aangetoond worden, en deze DNA-test wordt gelukkig steeds vaker gedaan. Doordat de pers vaak gebruikt is voor de opbouw of aanpassing van andere kattenrassen, zijn veel aandoeningen (zoals PKD) verspreid naar andere rassen.
Een verhoogd percentage dieren heeft bloedgroep B, waardoor de kans op een fatale afbraak van rode bloedcellen bij kittens (neonatale iso-erytrolyse) groot is. Het is dus verstandig om de bloedgroep van de ouderdieren te bepalen voordat men met de pers gaat fokken.
Geschiedenis
Perzen zijn al lange tijd geliefd bij kattenliefhebbers en worden al sinds 1871 tentoongesteld op shows. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de pers extreem populair. In de loop der jaren werden de raskenmerken veranderd: de plattere neus en het extreme gezichtstype werden steeds belangrijker.
Het ras bestaat zo’n 125 jaar. Voorgangers van de pers en de angora (langharige katten) werden al gezien in het midden van de zestiende eeuw.
De katten werden in Europa geïntroduceerd door de Romeinen en Fenicische karavanen uit Perzië (het huidige Iran) en Turkije. Uit documenten uit die tijd lijkt naar voren te komen dat het recessieve gen voor langhaar een spontane mutatie is geweest bij de kattenpopulatie, die leefde in de koude berggebieden in Perzië.
Vanwege de grote problemen met de pers, is er een nieuw ras gefokt: de doll face persian. Deze lijkt meer op de traditionele pers. Dit nieuwe kattenras heeft een minder extreem uiterlijk, maar wel de lieve uitstraling.
Zeer hoog risico op erfelijke aandoeningen
Aandoeningen
In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.
Oh nee, een pop-up!
Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.
Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.