Diabetes mellitus (suikerziekte)

Categorie
Hormoonsysteem
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Afvallen ondanks goede eetlust, Conditieverlies, Eetproblemen, Gewichtsverlies, Lusteloosheid, Sloomheid, Staar, Uitdroging, Veel drinken, Veel plassen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Bij diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, is de regulatie van het suikergehalte in het bloed verstoord. Dit komt door een tekort aan het suiker regulerende hormoon insuline. De verschijnselen van diabetes mellitus zijn veel plassen, veel drinken, veel eten en vermageren. Soms is er ook sprake van niet eten, braken, diarree, traagheid en zwakte. Wanneer de dieren er erg slecht aan toe zijn, zijn zij uitgedroogd en ernstig verzwakt. Ook kan de hond in coma raken wanneer de glucosespiegel te laag wordt. Door een ingewikkeld mechanisme ontwikkelen oude dieren met diabetes mellitus in een verhoogd tempo staar.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met bloedonderzoek.

Behandeling

De behandeling van diabetes mellitus is zeer intensief. De glucosespiegel dient zodanig gereguleerd te worden, dat deze niet te hoog of te laag wordt door op tijd een injectie met insuline te geven. Vaak wordt de eigenaar geleerd om zelf de hond dagelijks een injectie met insuline toe te dienen.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina