Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering van het netvlies)

Categorie
Ogen
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Blindheid, Verminderd zicht

Beschrijving

Progressieve retina atrofie (PRA) is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. Er zijn meerdere vormen van erfelijke PRA. Bij sommige vormen gaat de verslechtering van het netvlies erg snel en is een kat binnen enkele maanden na de geboorte blind. Bij andere vormen ontstaat de blindheid geleidelijk. De meeste katten zijn op de leeftijd van 5 jaar geheel blind. Diverse PRA-vormen zijn in grote mate rasgebonden.

Diagnose

De voorlopige diagnose wordt door een dierenarts gesteld op basis van het oogonderzoek. Met een specialistisch oogonderzoek bij de veterinaire oogspecialist kan de diagnose met zekerheid worden gesteld. De oogarts kan vaststellen hoe ver de blindheid op dat moment gevorderd is.

Er zijn DNA-testen voor deze aandoening beschikbaar, waardoor het mogelijk is om al vóór de verschijnselen ontstaan, vast te stellen of de kat aan de aandoening lijdt. Door middel van deze DNA-testen en een goed fokbeleid kan de ziekte voorkomen worden.

Behandeling

Er is geen behandeling mogelijk. Blinde katten kunnen zich over het algemeen goed redden in huis zolang er geen dingen verplaatst worden. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij de eigenaar er geen idee van had dat de kat al jaren blind was.

Deel deze pagina