Peritoneopericardiale hernia diafragmatica (aangeboren versmelting van middenrif met het hartzakje)

Categorie
Overige aandoeningen
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig
Symptomen
Benauwdheid (met open bek ademen), Braken, Pompende ademhaling, Slecht eten, Sloomheid, Soms geen symptomen, Symptomen zijn afhankelijk van welke organen zijn aangetast, Vermageren
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Bij deze aangeboren afwijking sluit het middenrif tijdens de embyonale ontwikkeling niet en versmelt met het hartzakje. Er is geen goede scheiding tussen buikholte en borstkas. Daardoor kunnen buikorganen als de maag, darmen en de lever in het hartzakje terecht komen en het hart omringen. De klachten die kunnen voorkomen wisselen afhankelijk van welk orgaan in de knel komt. Klachten die voor kunnen komen zijn: benauwdheid door hart- of long problemen, braken door maag-, darm- of leverproblemen, vermageren, slecht eten en sloomheid. In veel gevallen zijn er geen klachten en komt deze afwijking bij toeval aan het licht.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een dierenarts op basis van klinische klachten, in combinatie met röntgenfoto’s en echo van de buik en de borstholte.

Behandeling

De behandeling is niet eenvoudig. Als er geen klachten waren kan er afgewacht worden. In veel gevallen kan met een operatie door een veterinaire specialist het middenrif hersteld worden.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina