Cryptorchidie (niet ingedaalde zaadbal)

Categorie
Voortplantingsorganen
Ernst
Niet ernstig
Behandelbaarheid
Goed
Symptomen
Afwezigheid van zaadbal(len), Overdreven mannelijk gedrag/ vechten, Soms geen symptomen, Sproeien
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Vlak voor of na de geboorte dalen de twee zaadballen af in de balzakken onder de staart. Als dit niet gebeurt, of als er maar één zaadbal indaalt, is er sprake van cryptorchidie. Er zit dan een bal in het lieskanaal of in de buikholte.

Als na acht maanden de testikels niet zijn ingedaald, dan zal dat niet meer gebeuren. Een zaadbal die niet is ingedaald produceert geen sperma maar nog wel het mannelijk hormoon testosteron. Als beide zaadballen niet zijn ingedaald, is de kat steriel en kan dus geen nakomelingen voortbrengen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het afwezig zijn van één of beide zaadballen. Soms kan de zaadbal in het lieskanaal worden gevoeld. De dierenarts kan met een echo van de buik en het lieskanaal kan desgewenst bepalen waar de zaadbal precies zit.

Behandeling

Castratie is de aangewezen behandeling.

Een kat met een inwendige zaadbal vertoont vaker sproeigedrag en meer (mannelijk) vechtgedrag. Het sproeien en vechten is ongewenst gedrag voor een huiskat en stopt in bijna alle gevallen na castratie. Gaat het om een eenzijdige cryptorchidie dan kan de kater nog nakomelingen voortbrengen en de aandoening doorgeven. Na castratie is dat niet meer mogelijk.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina