Hydrocephalus (waterhoofd)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Afwijkende vorm van het hoofd, Blindheid, Doofheid, Dronkemansgang, Extreme sloomheid, Moeite met springen, Soms geen symptomen, Veel slapen, Verminderd zicht, Wijdbeens lopen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een hydrocephalus wordt veroorzaakt door een abnormale ophoping van hersenvocht in de holtes van de hersenen, waardoor het hoofd sterk is vergroot, vaak al bij de geboorte. Er is veel druk op de hersenen, met als mogelijke gevolgen: chronische hoofdpijn, verlies van hersenfuncties, abnormaal gedrag en coördinatieproblemen.

Dieren met brachycefalie (een korte snuit) hebben minder ruimte voor de hersenen, en een grotere kans op hydrocephalus.
Kittens die met een ernstige vorm van hydrocephalus geboren worden, sterven meestal binnen twee jaar. Katten met een minder ernstige vorm van hydrocephalus kunnen ermee leven, maar vertonen wel afwijkend gedrag: ze zijn slomer, spelen minder en slapen meer. In ernstiger gevallen kan er sprake zijn van een afwijkende loop (zoals een dronkenmansgang) en afwijkend springen (vaak misspringen bijvoorbeeld). Soms wordt ook doofheid gemeld als gevolg van hydrocefalus.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het uiterlijk van de kat, de verschijnselen, en de bevindingen van het lichamelijk onderzoek en het onderzoek van het zenuwstelsel, eventueel aangevuld met een CT-scan of MRI-scan van de kop.

Behandeling

Er is geen behandeling die de aandoening kan genezen. Er kan medicatie gegeven worden om het teveel aan hersenvocht af te voeren, maar deze behandeling is niet altijd afdoende. In enkele gevallen is een ingewikkelde operatie door specialistische dierenartsen mogelijk, waarbij een buisje geplaatst wordt waardoor continu het hersenvocht wordt afgevoerd. Als de hydrocephalus niet te ernstig is, kan het zijn dat er geen behandeling nodig is.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina