Brachycefalie (kortschedeligheid) brachycefaal obstructief syndroom (BOS)

Categorie
Ademhalingsstelsel
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Afwijkende stand tanden/kiezen, Benauwdheid (met open bek ademen), Huidplooiontsteking op de kop, Knijpen met de ogen (irritatie/pijn), Knoeien met eten/ moeilijk eten, Kwijlen, Litteken op het hoornvlies, Losse tanden en/of kiezen, Naar binnen krullende oogleden, Niezen, Ontstoken tandvlees, Roodheid van de ogen, Snot/ neusuitvloeiing, Snurkende ademhaling, Traanstrepen, Tranende ogen, Vieze geur uit de bek
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Dieren met brachycefalie hebben een grote ronde kop met een korte kaakpartij en een korte, brede neus. Dit zorgt voor een groot aantal problemen.

Bij een te brede schedel kan de kitten bij de geboorte niet door het bekken van de moeder naar buiten (dystocia).

De verkleining van de neusholte leidt gemakkelijk tot ademnood, en er is soms sprake van een snurkende ademhaling. 

De verkorting van de voorsnuit leidt tot een kleinere mond- en neusholte. Hierdoor komt het gebit in het nauw en is de tong vaak te groot voor de mond. Veel katten kunnen hierdoor moeilijk eten en hebben gebitsafwijkingen en daardoor pijn.

Door de vernauwingen in de schedel rond het oog werkt de traanbuis niet goed. Hierdoor kan het traanvocht niet afgevoerd worden via de neus. Dit geeft vieze ogen, traanstrepen en huidplooiontstekingen.

De haren op de neusplooien kunnen in de oogbol prikken, waardoor de ogen chronisch ontstoken zijn. Er kan blijvende schade aan het hoornvlies ontstaan. Vaak komen naar binnen gekrulde oogleden (entropion) voor. De oogkassen kunnen te ondiep zijn, waardoor de ogen uitpuilen en er meer risico op beschadiging van de oogbol is. De oogleden sluiten vaak niet helemaal over het oog waardoor het oog niet goed vochtig gehouden wordt.

Diagnose

De diagnose is eenvoudig en wordt gesteld op basis van het uiterlijk van de kat.

Behandeling

Er is alleen een behandeling mogelijk om de gevolgen van de platte kop te verzachten. Als de ogen te droog zijn kunnen deze door dagelijks druppelen vochtig gehouden worden. Een operatie om de andere ongemakken te verminderen is meestal niet mogelijk. Soms is het mogelijk tanden en kiezen te trekken om pijn te verminderen.

Het is het beste is om niet te fokken op een extreem platte snuit. 

Deel deze pagina