Brachycefalie (kortschedeligheid) brachycefaal obstructief syndroom (BOS)

Categorie
Ademhalingsstelsel
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Afwijkende stand tanden/kiezen, Benauwdheid (met open bek ademen), Huidplooiontsteking op de kop, Knijpen met de ogen (irritatie/pijn), Knoeien met eten/ moeilijk eten, Kwijlen, Litteken op het hoornvlies, Losse tanden en/of kiezen, Naar binnen krullende oogleden, Niezen, Ontstoken tandvlees, Roodheid van de ogen, Snot/ neusuitvloeiing, Snurkende ademhaling, Traanstrepen, Tranende ogen, Vieze geur uit de bek
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Dieren met brachycefalie hebben een grote ronde kop met een korte kaakpartij en een korte, brede neus. Dit zorgt voor een groot aantal problemen.

Geboorteproblemen
Bij een te brede schedel kan de kitten bij de geboorte niet door het bekken van de moeder naar buiten (dystocia).

Benauwdheid
De verkleining van de neusholte leidt gemakkelijk tot ademnood, en er is soms sprake van een snurkende ademhaling en benauwdheid.

Gebitsproblemen
De verkorting van de voorsnuit leidt tot een kleinere mond- en neusholte. Hierdoor komt het gebit in het nauw en is de tong vaak te groot voor de mond. Veel katten kunnen hierdoor moeilijk eten, hebben gebitsafwijkingen en ernstige tandvleesontstekingen en daardoor pijn.

Kapotte traanbuizen
Door de vernauwingen in de schedel rond het oog is de traanbuis vaak in verdrukking en niet goed aangelegd. Hierdoor kan het traanvocht niet afgevoerd worden via de mond en de neus. Dit geeft vieze ogen, traanstrepen en huidplooiontstekingen.

Oogzweren
De haren op de neusplooien kunnen in de oogbol prikken, waardoor de ogen chronisch ontstoken zijn. Er kan blijvende schade aan het hoornvlies ontstaan. Vaak komen naar binnen gekrulde oogleden (entropion) voor. De oogkassen kunnen te ondiep zijn, waardoor de ogen uitpuilen en er meer risico op beschadiging van de oogbol is. De oogleden sluiten vaak niet helemaal over het oog waardoor het oog niet goed vochtig gehouden wordt.

Scheelzien
Door de ondiepe oogkassen puilen de ogen uit en is de stand niet goed. Ook is er vaak een waterhoofd. Deze twee problemen veroorzaken scheelzien.

Diagnose

De diagnose is eenvoudig en wordt gesteld op basis van het uiterlijk van de kat.

Behandeling

Er is alleen een behandeling mogelijk om de gevolgen van de platte kop te verzachten. Als de ogen te droog zijn kunnen deze door dagelijks druppelen vochtig gehouden worden. Een operatie om de andere ongemakken te verminderen is meestal niet mogelijk. Soms is het mogelijk tanden en kiezen te trekken om pijn te verminderen.

Het is het beste is om niet te fokken op een extreem platte snuit.

Deel deze pagina