Urolithiase (urinewegstenen/"blaasgruis") (Feline Lower Urinary Tract Disease) (FLUTD)

Categorie
Nieren & urinewegen
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Bloed bij de urine, Niet kunnen plassen, Persen op de urine, Pijn bij het plassen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Urolithiase is een aandoening van de urinewegen waarbij blaasgruis en/of stenen gevormd worden. Het gruis of de stenen irriteren de blaaswand waardoor blaasontsteking ontstaat. Dieren gaan dan persen op de urine en de urine wordt bloederig.

Bij katers die een nauwe plasbuis hebben, kunnen steentjes gemakkelijk een verstopping van de plasbuis geven. Als de plasbuis verstopt raakt, kan de kat niet meer plassen. De blaas raakt overvol en gifstoffen worden niet meer uitgeplast. Er ontstaat acuut nierfalen. Door de gifstoffen ontstaan extreme sloomheid, misselijkheid en braken.

Elke kat kan blaasgruis krijgen, de exacte oorzaak kan niet altijd achterhaald worden. Voeding en huisvesting spelen vaak een rol. Bij de hieronder genoemde raskatten wordt het vaker gezien dan bij niet-raskatten - en dat maakt zeer aannemelijk dat er een erfelijke factor in het spel is.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een dierenarts op basis van het afwijkende plasgedrag en urineonderzoek. Met röntgenfoto’s en een echo van de blaas kunnen blaasstenen in beeld gebracht worden. Als er stenen aanwezig zijn, kunnen deze op type onderzocht worden nadat ze verwijderd zijn.

Behandeling

In geval van een verstopte plasbuis moet de verstopping direct opgeheven worden en zijn er vaak infusen nodig om het acute nierfalen te overleven.

Bij symptomen van blaasontsteking wordt gekeken welk type steen of blaasgruis er aanwezig is. Afhankelijk van het type kan speciale voeding de stenen oplossen of is er een operatie van de blaas nodig om de stenen te verwijderen. 

Deel deze pagina