Visie en missie

Visie

Dier&Recht ziet een toekomst waarin mensen in harmonie leven met de natuur. Een wereld waar de mens respectvol omgaat met de dieren en de planeet.

Wij zien een toekomst waarin plantaardige voeding de norm is, eventueel aangevuld met kleine porties kweekvlees. De intensieve veehouderij bestaat niet meer, en er is veel ruimte voor natuur en wilde dieren. In een eerlijke wereld hebben alle dieren een leven dat recht doet aan hun behoeftes.

Om dat doel te bereiken, moet er nog een hoop gebeuren. De mens gedraagt zich al eeuwenlang als absolute alleenheerser over alles wat leeft. De natuur wordt gezien als grondstof, alles van waarde wordt verbruikt en de rest vervuild. Dieren zijn er om op te eten, te gebruiken of te bezitten. Wilde dieren worden gedoogd zolang we er geen last van hebben, anders worden ze verjaagd of gedood. En elk jaar wordt hun leefgebied kleiner.

Ons economische model is gebaseerd op constante groei, een onmogelijk streven op een wereld met beperkte ruimte en grondstoffen. Deze omgang met de aarde leidt onherroepelijk tot onze eigen ondergang.

Missie

Enorm veel dieren worden structureel uitgebuit en behandeld als producten. Dier&Recht strijdt voor een wereld waarin alle dieren bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden dat past bij hun behoeftes en natuurlijke gedrag.

Koeien en kalveren
Juist dieren die worden gebruikt om mensen te voeden, zouden tijdens hun korte leven goed verzorgd moeten worden. In plaats daarvan wordt hun korte bestaan gevuld met pijn, ziekte, ongemak en verveling. Zolang mensen nog dierlijke producten consumeren, zet Dier&Recht zich in voor een goede behandeling van de dieren die dat produceren. 

Paarden
Ook huisdieren hebben recht op een leven dat aansluit op hun natuurlijke behoeftes. 
Als sociale kuddedieren hebben paarden een enorme behoefte aan ruimte, beweging en sociaal contact met soortgenoten. Toch worden ze vaak gehouden op een manier die daar niet in voorziet.

Topsport beoefenen is zeker geen natuurlijke behoefte van een paard en al helemaal niet als dat gebeurt onder druk van pijn en dwangmiddelen. Dier&Recht voert actie voor een wettelijke bescherming van paarden.

Honden en katten
Zelfs bij onze meest geliefde gezelschapsdieren gaat een hoop mis, vooral bij het fokken. Honden en katten willen rennen en spelen in de buitenlucht. Ze halen geen plezier uit extreme uiterlijke kenmerken als een hoofd zonder snuit, een lichaam zonder haar, enorme rimpels of een lijfje dat in een handtas past. Honden en katten hebben behoefte aan een gezond lichaam dat hen ondersteunt bij hun activiteiten. De gezondheid van een dier is altijd belangrijker dan het uiterlijk. Dier&Recht maakt zich hard voor strengere criteria en strikte handhaving bij het fokken van honden en katten.

Deel deze pagina