Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) (hartziekte door verdikte hartspier)

Categorie
Hart en bloedvaten
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Benauwdheid (met open bek ademen), Conditieverlies, Dikke buik (door vochtophoping), Hijgen, In beginstadium geen symptomen, Plotselinge dood, Sloomheid, Verhoogde bloeddruk, Verhoogde hartslag, Verlamming van de achterpoten en/ of de staart, Vermoeidheid na inspanning
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Cardiomyopathie is een ander woord voor hartspierziekte. Bij hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de hartspier veel te dik geworden, waardoor er in het hart nauwelijks nog ruimte is voor bloed. Er wordt per hartslag minder bloed rondgepompt. Om toch voldoende bloed rond te pompen moet het hart sneller werken, waardoor de hartslag omhoog gaat en de hartspier nóg dikker wordt. Het is een vicieuze cirkel waarbij het hart snel achteruit gaat. Door de afwijkende bloedstroom ontstaan er gemakkelijk bloedpropjes (trombose). Klachten zijn: hoge bloeddruk, snelle ademhaling, geen inspanning kunnen verrichten, en in een later stadium benauwdheid. Door trombose in de bloedvaten van de achterpoten ontstaat soms verlamming.

Het hart kan heel plots stoppen met werken met de dood tot gevolg, zelfs zonder voorafgaande klachten.

DNA testen en echo: Screening in de fokkerij

Er zijn DNA-testen beschikbaar voor verschillende gen mutaties die HCM veroorzaken. Echter de afwezigheid van deze genen is geen garantie dat de ziekte niet ontstaat. HCM wordt veroorzaakt door een grote combinatie van afwijkende genen die nog niet allemaal in kaart zijn gebracht. Voor een aantal rassen worden DNA-testen aangeboden waarbij deze nog niet voor dat ras zijn gecontroleerd. Om HCM op te sporen, is het tegenwoordig al bij een aantal stambomen verplicht, voor de dek de ouderdieren op hartfalen te controleren, door middel van een echo van het hart. Dieren die HCM hebben ontwikkeld worden dan alsnog uitgesloten van de fok. Hoe ouder een dier is, hoe groter de kans dat een normaal hart normaal zal blijven. Een echo van het hart is een momentopname en geen garantie voor de toekomst.

Diagnose

Bij het vermoeden van hartziekte zal de dierenarts een echo van het hart (laten) maken om de precieze vorm van de hartziekte op te sporen. Met een röntgenfoto van de borstkas kan vastgesteld worden of er sprake is van longvocht en een vergroot hart. Als een ras een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van HCM, kan er gekozen worden om regelmatig, bijvoorbeeld jaarlijks, een echo van het hart te laten maken. De aan- of afwezigheid van een hartruis is niet betrouwbaar als screenings methode.

Bij sommige rassen zijn DNA testen beschikbaar. Met een DNA test voor HCM kan geen diagnose gesteld worden.

Behandeling

Genezing van deze aandoening is niet mogelijk. Medicijnen kunnen de capaciteit van het hart ondersteunen en vocht uit de buik en longen afdrijven. Dit geeft tijdelijk verbetering.

Deel deze pagina