Siberische kat

Siberische kat
De Siberische kat komt uit het ruige Siberië en heeft een zeer dikke vacht, die bestand is tegen water.

Deze kat heeft gelukkig geen schadelijke uiterlijke kenmerken.  Er wordt nog niet zo lang mee gefokt en er is dus ook nog weinig onderzoek naar gedaan. Dit kan een vertekend beeld van het aantal rasspecifieke ziektes geven.

Hartfalen door HCM

Hartfalen wordt meestal veroorzaakt door hypertrofische cardiomyopatie ofwel HCM. Dit is een ernstige hartziekte. De aandoening blijft vaak onopgemerkt want katten die hieraan lijden slapen gewoon wat meer. De ziekte kan ademnood, verlamming van de achterpootjes en plotselinge sterfte veroorzaken. Genezing is niet mogelijk en de behandeling is lastig.

Stoornis energiestofwisseling rode bloedcellen

Bij dit ras komt pyruvaatkinase deficiëntie (een verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen) voor, waardoor kittens al op heel jonge leeftijd sterven. Exacte aantallen hiervan zijn nog niet bekend.

Kleine fokpopulatie = grote kans op inteelt

De populatie waarmee gefokt wordt, is klein daardoor zouden mogelijke erfelijke ziektes snel doorgegeven kunnen worden.

Geschiedenis

In Amerika en Europa is de Siberische kat een zeer nieuw kattenras, maar het ras bestaat al heel lang. De Siberische kat komt uit Rusland en heeft eeuwenlang in het ruige Siberië geleefd. Vanwege dit klimaat ontwikkelde deze kat een zeer dikke vacht, die bestand is tegen water.
Waarschijnlijk werden deze katten al zo’n duizend jaar gebruikt voor de bestrijding van ongedierte op boerderijen en de bescherming van huizen, voordat men met ze ging fokken.

Tot het eind van de jaren tachtig werd in de voormalige Sovjet Unie het houden en fokken van katten sterk ontmoedigd. In 1987 veranderde dit en sindsdien groeide de kattenfokkerij in Rusland. In 1988 werd in Moskou de eerste kattenshow gehouden. In 1990 werden er drie Siberische katten naar Amerika gebracht op basis van een uitwisseling met de Himalayan, een ras dat in Rusland aan het uitsterven was. Een Amerikaanse fokker vertrok enkele maanden later naar Rusland om daar alle Siberische katten te kopen die hij tegenkwam; hij kwam terug met vijftien katten. Dit werd het begin van een fokprogramma van Siberische katten.

Het zijn grote katten en ze ontwikkelen zich langzaam en zijn pas op vijfjarige leeftijd uitgegroeid.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
3
Risico

Zeer klein of onbekend risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) (hartziekte door verdikte hartspier) (1) Longeri et al, 2013, HCM
Neonatale iso-erytrolyse (afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen) (1) Gough A et al., 2010
Pyruvaatkinase deficiëntie (verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen) (1) Grahn RA et al., 2012
Deel deze pagina