Neonatale iso-erytrolyse (afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen)

Categorie
Afweersysteem
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Bleke slijmvliezen, Geelzucht, Sterfte van pasgeboren kittens

Beschrijving

Neonatale iso-erytrolyse houdt in dat de rode bloedcellen in het lichaam van een kitten meteen na de geboorte stukgaan. Daardoor ontstaat er extreme bloedarmoede en sterft de kitten.

Neonatale iso-erytrolyse komt voor als de moederpoes bloedgroep B heeft, en de kater bloedgroep A of AB. De eerste vierentwintig uur na de geboorte is de darmbarrière bij een kitten open, waardoor er na het drinken bij de moeder antistoffen uit de moedermelk in de bloedbaan van de kitten komen.

Een kitten met bloedgroep A neemt anti-A-antistoffen op, waardoor zijn eigen rode bloedcellen vernietigd worden. Er ontstaat extreme bloedarmoede en zuurstofgebrek in het hele lichaam. Bij de afbraak van rode bloedcellen komt een gele stof vrij, waardoor het oogwit en de huid geel verkleuren. De kitten sterft meestal ondanks behandeling.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het vermoeden van de combinatie bloedgroep-B-moeder met bloedgroep A-of-AB-kater, bij een nest kittens dat snel achteruitgaat na de geboorte, in combinatie met geelzucht van de huid en de ogen.

Behandeling

Soms kan een bloedtransfusie een kitten redden. Meestal komt een behandeling te laat.

Het is eenvoudig de aandoening te voorkomen door bloedgroepenbepaling te doen van de ouders voor er dekking plaatsvindt. Wanneer er toch een foute bloedgroepcombinatie is ontstaan, en dit vóór de geboorte wordt opgemerkt, mogen de kittens meteen na de geboorte geen moedermelk drinken, en moeten tijdelijk met kunstmelk worden gevoed.

De bloedgroepen bepaling met DNA-testen is voor alle rassen mogelijk met uitzondering van de Ragdoll. Bij dit ras wordt op dit moment uitgebreid onderzoek gedaan naar bloedgroepen en overerven daarvan. De bloedgroepen bepalingen worden door fokkers al veel gebruikt. Verschil in bloedgroepen is een normale erfelijke variatie bij diersoorten en geen erfelijke ziekte. Neonatale iso-erytrolyse is echter vrij specifiek bij de kat en een zeer ernstige aandoening, die met kennis en DNA testen te voorkomen is. 

Deel deze pagina