Tandresorptie – FORL, Tooth Resorption, TR (oplossen van tanden en kiezen)

Categorie
Skelet
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Kwijlen, Pijn bij eten, Knoeien met eten/ moeilijk eten, Soms geen symptomen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Bij tandresorptie, ook wel FORL (Feline Odontoclastic Resoptive Lesions) of tandhalslaesies genoemd, lossen de tanden en kiezen langzaam op. Het is een progressief proces: als één tand is aangedaan, volgen er altijd meer tanden en kiezen.

De aandoening wordt vermoedelijk veroorzaakt door een afwijking in het immuunsysteem van de kat. Op de tandhals ter hoogte van het tandvlees gaan tanden en kiezen langzaam oplossen waardoor er gaatjes in het glazuur komen. Daarbij komen zenuwen bloot te liggen. De tanden en kiezen breken gemakkelijk af. Uiteindelijk lossen ook de wortels van de gebitselementen op. In de tussentijd liggen de wortelkanalen vaak bloot. Het hele proces is pijnlijk. In ernstige gevallen kwijlt de kat, en eet en slikt moeilijk. Soms houdt hij zijn kop scheef met eten, of laat een soort tandenknarsen horen. Meestal laat een kat echter niet zien dat hij pijn heeft.

Diagnose

De diagnose kan eenvoudig gesteld worden door in de bek te kijken: de laesies op de tanden en kiezen zijn goed zichtbaar. Advies is om bij elk bezoek aan de dierenarts het gebit goed te laten inspecteren; de meeste katten laten immers geen klachten zien, maar ervaren wel pijn. Met behulp van röntgenfoto’s kan in beeld worden gebracht of de wortels al zijn opgelost of niet. Dat is belangrijk voor de behandeling van deze aandoening.

Behandeling

De behandeling is rigoureus: de aangedane tanden en kiezen moeten worden getrokken. Dat is de enige manier om de pijn blijvend weg te nemen. Met röntgenfoto’s kan worden gecontroleerd of alle tand- en kieswortels van de aangedane elementen zijn verwijderd. Dit is erg belangrijk voor een goed resultaat.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina