Cutane asthenia (bindweefselaandoening) Ehlers Danlos Syndroom (EDS)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Huid scheurt gemakkelijk los van de onderhuid, Stervormige littekens, Wonden
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Cutane asthenia is een aandoening van de bindweefsellaag van de huid. Het wordt ook wel Ehlers Danlos Syndroom (EDS) genoemd. Bij de minste of geringste verwonding scheurt de huid los van de onderhuid en ontstaat er een wond. Dit kan al gebeuren bij een simpele krab achter het oor. Bloedvaatjes in het gebied rekken mee en raken beschadigd waardoor genezing zeer traag verloopt. De verwondingen breiden zich gemakkelijk uit met als gevolg grote witte (vaak stervormige) littekens.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een dierenarts na uitgebreid onderzoek van de huid. Er zijn biopten nodig voor de definitieve diagnose. Het is een rasgebonden aandoening.

Behandeling

Er is geen behandeling mogelijk die de aandoening geneest. Dieren met deze aandoening moeten binnen gehouden worden om verwonding te voorkomen. De nagels moeten altijd kortgeknipt zijn om huidbeschadiging door krabben te vermijden. Om deze reden moet jeuk absoluut voorkomen worden.

Als er wonden zijn ontstaan, kan de wondgenezing soms versneld worden door een operatie. De dierenarts haalt dan een deel van de losse huid weg.

Het is belangrijk dat de kat geen overgewicht krijgt. Dit geeft grote problemen door het oprekken van de huid.

De levenskwaliteit van dieren met deze aandoening schiet vaak te kort. Om deze reden wordt er dan gekozen voor euthanasie.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina