Polycystic Liver Disease (PLD) (cystelever)

Categorie
Maag, darm & lever
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Bleke slijmvliezen, Braken, Diarree, Dikke buik (door vochtophoping), Extreme sloomheid, Geelzucht, In beginstadium geen symptomen, Pijn, Slecht eten, Vermageren
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Bij katten met polycystic kidney disease (PKD) ontstaan in de loop van hun leven blaasjes (cysten) in de nieren. Bij sommige rassen ontstaan van dezelfde soort blaasjes ook in de lever. We spreken dan van polycystic liver disease (PLD). Deze blaasjes verdrukken het leverweefsel, waardoor de lever op een bepaald moment niet meer kan functioneren. Er ontstaat leverfalen. Symptomen van leverfalen zijn: Slecht of niet eten, vermageren, geelzucht, dikke en pijnlijke buik. Als de lever niet meer werkt, sterft de kat vrij snel.

Diagnose

De diagnose leverfalen wordt door een dierenarts gesteld op basis van lichamelijk onderzoek, bloed- en urine-onderzoek. Met een echo van de buik kan de lever nagekeken worden en zullen de cysten zichtbaar zijn, dan pas is de diagnose zeker. De DNA-test kan behulpzaam zijn bij het stellen van de diagnose, ook al vóór er klachten zijn.

Behandeling

Genezing is niet mogelijk. Speciale voeding en medicijnen kunnen de nieren en/of lever tijdelijk wat ontlasten. Zeker bij leverfalen wordt vrij vaak voor euthanasie gekozen.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina