Tonkinese

tonkinese
De tonkinese staat bekend om zijn bruine vacht en blauwe ogen

Aanvallen van spierzwakte

De tonkinese stamt af van de burmees en via die afstamming is de kat gevoelig voor hypokaliëmische myopathie. Dat is een erfelijke aandoening die aanvalsgewijze spierzwakte veroorzaakt. Dieren kunnen zich gedurende een aanval tijdelijk niet of slecht bewegen. Er is een therapie mogelijk, maar de aandoening is goed te voorkomen door ouderdieren te testen met een DNA-test. Verder komt bij de tonkinese ook nierfalen voor ten gevolge van cystenieren (PKD). Nierfalen zorgt voor vergiftiging van het lichaam. Het gevolg is vermagering en een gevoel van algemene malaise. Uiteindelijk sterft het dier. Daarnaast is het ras gevoelig voor het ontwikkelen van suikerziekte en blaasgruis (urolithiase), met een pijnlijke blaasontsteking of plasproblemen tot gevolg.

Dodelijke afbraak van rode bloedcellen

Binnen het ras komt de bloedgroep B vaak voor, dit vergroot de kans op een fatale afbraak van rode bloedcellen bij kittens (neonatale iso-erytrolyse). Het is dus belangrijk om de bloedgroep van de ouderdieren te controleren voordat je gaat fokken met de tonkinese.

Geschiedenis

Al honderden jaren werden er eerdere versies van dit ras gezien. Maar de tonkinese kreeg een frisse start als erkend ras in het begin van de jaren 60, toen een Canadese fokster een bruine burmees kruiste met een seal point siamees. Beide rassen hadden op dat moment nog niet het uiterlijk dat ze tegenwoordig hebben. De combinatie zorgde voor een unieke kat, die nu bekend is als de tonkinese. Een kat met een bruine vacht en blauwe ogen.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
7
Risico

Beduidend risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Diabetes mellitus (suikerziekte) (1) O'Neill DG et al., 2016
GM1 / GM2 gangliosidosis (degeneratie van zenuwen) (1) Kuys A, 2012
Hypokaliëmische myopathie (aanvalsgewijze spierzwakte) (2) LICG ,2013
Malik R et al., 2015
Neonatale iso-erytrolyse (afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen) (1) Forcada Y et al., 2007
Polycystic kidney disease (PKD) (cystenieren) (1)
" title="Gubbels E et al, 2005">Gubbels E et al, 2005
Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering van het netvlies) (1) Laboklin., april 2015
Urolithiase (urinewegstenen/"blaasgruis") (Feline Lower Urinary Tract Disease) (FLUTD) (1) Houston DM, 2016
Deel deze pagina