Noorse boskat

Noorse boskat

Noorse boskatten lijden relatief vaak aan hartfalen, waar zij plotseling van kunnen sterven. Ook komen er ernstige stofwisselingsziektes voor bij de Noorse boskat. 

Hartfalen door HCM

Bij de Noorse boskat komt HCM (hypertrofische cardiomyopathie) voor, een ernstige hartziekte. In het begin blijft de ziekte vaak onopgemerkt, omdat een kat met HCM alleen wat vaker slaapt dan een gezonde kat. Maar in een later stadium kan de ziekte leiden tot een verminderd uithoudingsvermogen, benauwdheid, verlamming van de achterpoten en plotselinge sterfte. Genezing is niet mogelijk en de behandeling is lastig en levenslang. 

Dodelijke stofwisselingsziektes

Er zijn twee stofwisselingsziektes die voorkomen bij de Noorse boskat. Glycogeenstapelingsziekte is een stofwisselingsziekte waarbij suikers uit het bloed niet goed in het lichaam worden opgeslagen. Omdat hierdoor uiteindelijk alle organen stoppen met werken, zal de kat ernstig ziek worden en sterven. Er is geen behandeling en genezing is onmogelijk. 

De andere stofwisselingsziekte is pyruvaatkinase deficiëntie. Pyruvaatkinase is een enzym wat zorgt voor energieproductie in de rode bloedcellen. Bij deze ziekte is dit enzym afwezig, waardoor de rode bloedcellen sneller dan normaal worden afgebroken. Dit leidt tot bloedarmoede. De kat is snel moe, heeft bleke en soms gele slijmvliezen en een slecht uithoudingsvermogen. Er is geen behandeling mogelijk, en hoewel de kat wel volwassen kan worden, zal de ziekte uiteindelijk leiden tot de dood. 

Pijnlijke gewrichten

Door hun grootte komen pijnlijke heup- en knieaandoeningen voor. Bij heupdysplasie past de heupkop niet goed in de heupkom, waardoor het bewegen van het gewricht erg pijnlijk is. Bij patella luxatie zit de knieschijf los, wat tot slijtage leidt en ook erg pijnlijk is. Beide aandoeningen zijn alleen te behandelen met dure operaties, maar de slijtage die er al is zal niet helemaal weg te nemen zijn en daarbij is het herstel vaak lang en ongemakkelijk. 

Kijk in de lijst hieronder voor de overige aandoeningen die voorkomen bij de Noorse boskat. 

Geschiedenis

De Noorse boskat is een natuurlijk ras. Hoewel hij wat verwilderd oogt, is hij geen afstammeling van –  of kruising met een wild kattenras. Het ras woont al eeuwen in de bossen van Noorwegen. Waarschijnlijk is de Noorse boskat vanuit Europa in Noorwegen terechtgekomen als een afstammeling van de huiskat, die door de Romeinen was geïntroduceerd.
Zijn voorouders waren waarschijnlijk kortharig. Door aanpassingen aan het heftige klimaat in het noorden van Noorwegen konden de sterkste katten – namelijk die met een langere, dichte, waterbestendige vacht, en een goed overlevingsinstinct – beter overleven

De eerste Noorse boskattenclub werd in 1934 opgericht. In 1938 werd de eerste Noorse boskat tentoongesteld op een show in Oslo, in Noorwegen. Dit ras was, net als veel andere kattenrassen, bijna uitgestorven na de Tweede Wereldoorlog. De weinige overgebleven katten werden toen gekruist met de Noorse huiskat, wat het bestaan van de Noorse boskat als puur ras bedreigde. Pas in 1970 werd er in Noorwegen een serieus fokprogramma gestart ter behoud van de Noorse boskat.

Op dit moment is het niet toegestaan om de Noorse boskat met een ander ras te kruisen.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
9
Risico

Hoog risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Diabetes mellitus (suikerziekte) (2) O'Neill DG et al., 2016
Ohlund M et al., 2015
Feline infectieuze peritonitis (FIP) (besmettelijke buikvliesontsteking) (1) Taharaguchi S et al., 2012
Glycogeenstapelingsziekte (GSD IV stofwisselingsziekte) (2) Fyfe JC et al., 2006a
Testerink-Baas E, 2010
Hereditaire congenitale doofheid (erfelijke aangeboren doofheid) (1) Cvejic D et al., 2009
Heupdysplasie (HD) (ontwikkelingsstoornis heup) (1) Černá, Petra, et al, 2021, HD and PL
Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) (hartziekte door verdikte hartspier) (4) Bosje T, 2017
März I et al., 2015
Schwering C, 2009
Testerink-Baas E, 2010
Neonatale iso-erytrolyse (afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen) (1) Gough A et al., 2010
Patella luxatie (losse knieschijf) (1) Černá, Petra, et al, 2021, HD and PL
Pyruvaatkinase deficiëntie (verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen) (2) Grahn RA et al., 2012
Laboklin., 2014
Deel deze pagina