Bengaal

Bengaal
Ook bij de bengaal komen erfelijke aandoeningen voor zoals heupdysplasie en PRA.

De bengaal is een grote kat, dat maakt hem gevoelig voor heupdysplasie. Verder komt blindheid door PRA voor en heeft deze kat vaker last van blaasgruis.

Pijnlijke heupen door heupdysplasie

De bengaal is een grote kat, dat maakt hem gevoelig voor heupdysplasie (HD). Deze aandoening begint al op jonge leeftijd en dat betekent vaak dat de kat levenslang pijnstillers nodig heeft om de pijn dragelijk te houden.

Blindheid door PRA

De bengaal heeft ook een verhoogd risico op de erfelijke oogaandoening PRA (progressieve retina atrofie). Deze aandoening veroorzaakt op termijn blindheid.

Blaasgruis

Een andere aandoening die regelmatig voorkomt bij de bengaal is blaasgruis ofwel urolithiase. Dit geeft pijn bij het plassen doordat het gruis (dat bestaat uit scherpe kristalletjes) de blaaswand irriteert. Dit veroorzaakt pijnlijke blaasontstekingen. Als het gruis of kleine steentjes de plasbuis van de kater verstoppen dan kan die niet meer plassen. Dan is een spoedbehandeling bij de dierenarts noodzakelijk omdat dit snel kan leiden tot nierfalen en zelfs de dood tot gevolg kan hebben.

Onderaan deze pagina kun je zien welke aandoeningen nog meer voorkomen bij de bengaal.

Geschiedenis

De bengaal is ontstaan uit een zeer onnatuurlijke kruising van een bengaalse tijgerkat met een huiskat. Het doel van dat fokprogramma was het creëren van een kat met de lichamelijke kenmerken van een kleine wilde kat en het karakter van een huiskat. Dit bleek echter lastiger dan gedacht en het duurde lang om de gewenste eigenschappen er in te fokken.

De bengaalse tijgerkat

In de jaren zestig verkochten Amerikaanse dierenwinkels bengaalse tijgerkatten. Een vrouwelijke tijgerkat kreeg in 1965 een vrouwelijk kitten met de huiskat van de eigenaresse. Men dacht dat dit vrouwtje onvruchtbaar was vanwege de ongewone kruising, maar na een aantal jaren werd ze gedekt door haar eigen vader en kreeg ze twee kittens. De kruising van een bengaalse tijgerkat met een normale huiskat (de eerste generatie) zorgt voor onvruchtbare katers. Voor de tweede generatie moet dus gebruik worden gemaakt van een mannelijke huiskat. Het duurde enkele generaties voor de vruchtbaarheid van de mannelijke dieren (bengaal-huiskatkruising) weer toenam. De kittens van de eerste generaties waren nerveuze, onzekere katten, net zoals hun wilde voorouders. Het duurde wel drie tot vier generaties voor de katten een karakter ontwikkelden dat vergelijkbaar was met het temperament van een normale huiskat.

Voor het fokprogramma van de bengaal is gebruikgemaakt van de normale huiskat, maar ook van combinaties met raskatten als de siamees, burmees, Egyptische mau, abesijn en Britse korthaar.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
8
Risico

Hoog risico op erfelijke aandoeningen

Borstkasmisvormingen (2) Charlesworth TM et al., 2012
Yoon HY et al., 2008
Feline infectieuze peritonitis (FIP) (besmettelijke buikvliesontsteking) (4) Gough A et al., 2010
Pesteanu-Somogyi LD et al., 2006
Rohrbach BW et al., 2001
Taharaguchi S et al., 2012
Heupdysplasie (HD) (ontwikkelingsstoornis heup) (1) Testerink-Baas E, 2010
Neonatale iso-erytrolyse (afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen) (3) Forcada Y et al., 2007
Gunn-Moore DA et al., 2009
Knottenbelt CM et al., 1999
Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering van het netvlies) (2) LICG ,2013
Ofri R et al., 2015
Pyruvaatkinase deficiëntie (verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen) (3) Grahn RA et al., 2012
Kushida K et al., 2015
Laboklin., 2014
Tritrichomonas foetus (dikke darmontsteking als gevolg van een parasitaire infectie) (2) Gough A et al., 2010
Gunn-Moore DA et al., 2007
Urolithiase (urinewegstenen/"blaasgruis") (Feline Lower Urinary Tract Disease) (FLUTD) (1) Albasan H et al., 2012
Deel deze pagina