Rashonden op de World Dog Show lijden door hun uiterlijk

Mastino Napolitano

Wie naar de showhonden kijkt en verder niet doordenkt, ziet ‘mooie honden op hun mooist’. Maar wie eenmaal weet hoezeer deze dieren lijden – door hun uiterlijk! – ziet het anders.

World Dog Show: walhalla voor ziekelijke honden

Rashonden hebben steeds extremere uiterlijke kenmerken. Die kenmerken hinderen hen in hun functioneren, en maken hen ziek. De World Dog Show is het walhalla voor rashonden – of beter gezegd: het walhalla voor honden die lijden door hun uiterlijk.

Korte snuit

Veel rashonden hebben een korte (vaak zelfs platte) snuit met afgesloten neusgaten. Dieren met zo’n snuit hebben allerlei problemen. Ze hebben continu ademnood, wat vaak hoorbaar is aan hun gesnurk. Ze krijgen het snel te warm, en kunnen met warm weer dus niet of nauwelijks naar buiten. Ze hebben gebitsproblemen, want hun kaken zijn te klein voor hun tanden en kiezen. Door de bouw van hun kop en hun gedrongen lichaam zijn er geboorteproblemen; veel kortsnuitige rashonden kunnen niet meer zonder keizersnede geboren worden.

Voorbeelden van rashonden die last hebben van een te korte snuit: Pekingees, Japanse Spaniël, Franse en Engelse Bulldog, Mopshond.

Huidplooien en ruime oogleden

Bij een aantal rassen zitten de honden veel te ruim in het vel, en daardoor hebben ze huidplooien. In die plooien kunnen pijnlijke ontstekingen ontstaan. De haren van de plooien op hun kop prikken in hun ogen, met pijnlijke, tranende ogen als gevolg. Ook hun oogleden zijn te ruim; ze hangen open of krullen naar binnen. Dit veroorzaakt pijn en irritatie aan de ogen, en leidt vaak tot oogbeschadiging. Bij veel honden moeten de huidplooien operatief verwijderd worden.

Voorbeelden van rassen met irriterende huidplooien: Mopshond,  Engelse en Franse Bulldog, Shar-Pei, Pekingees en Mastino Napoletano.

Lang en dik haar

Rashonden met lang en dik haar ondervinden hiervan dagelijks ongemak. Het haar heeft een isolerende werking, waardoor de honden het continu (te) warm hebben. Het lange haar hindert hen bij het bewegen, of hangt hun voor de ogen. Bovendien klit het makkelijk en wordt snel vies; de honden moeten daarom vaker gekamd en gewassen worden. Dat is stressvol voor ze.

Voorbeelden van rassen met lang en/of dik haar: Bearded Collie, Shih Tzu, PekingeesBerner Sennenhond, Puli, Komondor.

Hoofdpijn, maagkanteling, kreupelheid...

En dit is maar een kleine greep uit het enorme arsenaal van uiterlijke kenmerken die problemen veroorzaken. Om er nog een paar te noemen: het te kleine appelvormige hoofd van de Chihuahua is niet ruim genoeg (meer) voor de hersenen; veel Chihuahua’s hebben daardoor altijd hoofdpijn. Bij reuzenrassen als de Duitse Dog is er, als gevolg van hun bouw, een enorm risico op maagkantelingen en gewrichtsproblemen. De voorgeschreven lage achterpoten van de Duitse Herder geven aanleiding tot rug- en heupproblemen, waardoor de dieren op jonge leeftijd kreupel worden, en veel pijn lijden.

En de standaard wordt opgeschroefd!

Hondenshows stimuleren en belonen het fokken op extreme uiterlijke kenmerken. Doordat de honden met de extreemste kenmerken vaak winnen – en er met deze honden wordt doorgefokt – wordt de standaard steeds verder opgeschroefd. De gewenste raskenmerken worden extremer, en het lijden van de honden neemt toe. Het mag duidelijk zijn dat hondenshows er alleen zijn voor het vermaak van eigenaren, fokkers, keurmeesters en rasverenigingen; ze hebben de honden niets te bieden.

Wil je ook dat deze gekte stopt en dat hondenshows verboden worden? Teken dan de petitie.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.