Japanse spaniel

Japanse spaniel

De Japanse spaniel is een kleine hond met een platte snuit. Hierdoor hebben deze honden heel vaak te kampen met het brachycefaal obstructief syndroom, waardoor hun ademhaling belemmerd wordt. Zoals bij veel kleinere hondenrassen komt ook bij dit ras vaak patella luxatie voor. 

Illegaal gefokt

Omdat Japanse spaniels met een te korte snuit ernstig lijden, zijn er wetten rondom het fokken met deze honden. De lengte van de snuit moet minimaal 1/3e van de kop zijn en de neusgaten open. Ook mag de hond in rust niet snurken bij het ademhalen. Het is verboden om te fokken met honden die niet aan één van deze eisen voldoen, toch krijgen deze honden gewoon een stamboom. Als je een Japanse spaniel puppy wilt, let er dan zelf goed op of de pup aan de wettelijke eisen voldoet. Dan is de kans kleiner dat jouw hond benauwd door het leven moet gaan. Het is beter om helemaal geen kortsnuitige hond te kopen.

Chronisch benauwd, oogziektes, moeite met eten

Behalve dat de Japanse spaniel benauwd is door de te korte en brede schedel (brachycephalie), is er onvoldoende ruimte voor tanden en kiezen. Daardoor kunnen de honden vaak moeilijk eten en is er sprake van pijnlijke ontstekingen in de bek. Bovendien passen de ogen niet meer in de te ondiepe oogkassen. Ze puilen uit, staan vaak scheel en zijn kwetsbaar zijn voor letsel.

Kreupel door patella luxatie

Patella luxatie is een aandoening waarbij de knieschijven staat naast de knie schieten omdat ze los zitten. Dit is pijnlijk waardoor de honden kreupel lopen. Alleen dure operaties bieden uitkomst, maar die zijn niet zonder risico.
 

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit ras. Mogelijk missen er aandoeningen in de lijst hieronder. 

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
4
Risico

Beduidend risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Brachycefaal obstructief syndroom (benauwd door stompe schedel) (2) Bannasch D et al., 2010
RSI RvB
Cataract (staar) (2) CIDD
Gelatt et al
Entropion (naar binnen krullende oogleden) (1) CIDD
Patella luxatie (losse knieschijf) (1) Orthopedic Foundation for Animals, 2013, PL
Deel deze pagina