Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Dronkenmansloop, Uitval van zenuwen, Verlamming van de achterpoten, Verlies van coördinatie in de achterste ledematen, Wiebelende gang, Zwakte in de achterhand

Beschrijving

Degeneratieve myelopathie is een aandoening van het ruggenmerg, waarbij de zenuwvezels langzaamaan vervallen. De verschijnselen worden vaak zichtbaar vanaf een leeftijd van vijf tot acht jaar, maar ook al op veel jongere leeftijd kunnen verschijnselen in meer of mindere mate optreden. Vooral dronkemansgang/zwalken en spierzwakte in de achterpoten worden gezien.

De aandoening wordt steeds erger. In enkele maanden tot een jaar tijd ontstaat een ernstig verminderde functie van de achterpoten en kunnen deze nauwelijks meer worden gebruikt. Ook kan de hond incontinent worden door uitval van zenuwen die betrokken zijn bij de blaas en darmen. De aandoening wordt geassocieerd met ALS bij de mens. Vergelijkbare genmutaties van het SOD1 gen zijn erbij betrokken, als oorzaak.

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met röntgenfoto’s, MRI-scan en/of CT-scan om andere aandoeningen uit te kunnen sluiten. Indien de hond komt te overlijden, kan autopsie eventueel nog meer duidelijkheid verschaffen. Als er een DNA-test beschikbaar is voor het ras, dan kan deze uitsluitsel geven.

Behandeling

Er is helaas geen behandeling mogelijk en de prognose is slecht. De aandoening is niet pijnlijk, waardoor de meeste eigenaren hun hond in leven houden tot de invaliditeit ondraaglijk wordt en de welzijnsaantasting onaanvaardbaar is. Veel honden met deze aandoening kunnen zich tijdelijk nog aardig voor bewegen met een invalidewagentje.

Deel deze pagina