Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Dronkenmansloop, Uitval van zenuwen, Verlamming van de achterpoten, Verlies van coördinatie in de achterste ledematen, Wiebelende gang, Zwakte in de achterhand

Beschrijving

Degeneratieve myelopathie is een aandoening van het ruggenmerg, waarbij de zenuwvezels langzaamaan vervallen. De verschijnselen worden vaak zichtbaar vanaf een leeftijd van 5 tot 8 jaar, maar ook al op veel jongere leeftijd kunnen verschijnselen in meer of mindere mate optreden. Vooral dronkemansgang/zwalken en spierzwakte in de achterpoten worden gezien. De aandoening wordt steeds erger. In enkele maanden tot een jaar tijd ontstaat een ernstig verminderde functie van de achterpoten en kunnen deze nauwelijks meer worden gebruikt. Ook kan de hond incontinent worden door uitval van zenuwen die betrokken zijn bij de blaas en darmen.

Diagnose

Het stellen van de diagnose is lastig en gebeurt op basis van uitsluiting van andere aandoeningen met dezelfde symptomen. De diagnose kan worden gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met röntgenfoto’s, MRI-scan en/of CT-scan om andere aandoeningen uit te kunnen sluiten. Indien de hond komt te overlijden, kan autopsie eventueel nog meer duidelijkheid verschaffen. Er is een DNA-test beschikbaar voor deze aandoening bij verschillende rassen.

Behandeling

Er is helaas geen behandeling mogelijk en de prognose is dan ook zeer slecht. De aandoening is niet pijnlijk, waardoor de meeste eigenaren hun hond in leven houden tot de invaliditeit ondraaglijk wordt en de welzijnsaantasting onaanvaardbaar is.

Deel deze pagina