Scottish fold-katten per 2025 verboden

Scottish fold

Begin dit jaar kondigde minister Adema (LNV) aan dat er een verbod komt op het houden van huisdieren die lijden onder hun uiterlijk. Voor het kattenras Scottish fold gaat dit verbod versneld in, waarschijnlijk op 1 januari 2025. Goed nieuws!

Het houdverbod werd afgelopen donderdag bekend gemaakt in de ‘Verzamelbrief dierenwelzijn gezelschapsdieren’. Het fokken van Scottish folds is al langer verboden.

Scottish folds lijden pijn

Het verbod is goed nieuws voor de katten! De kenmerkende gevouwen oren worden veroorzaakt door een ernstige kraakbeenafwijking. Die zich niet beperkt tot de oren; het kraakbeen in het hele lichaam is afwijkend. De katten hebben levenslang pijn in al hun gewrichten.

Je hebt al een Scottish fold, wat nu?

Als je de kat al vóór 1 januari 2025 had, dan mag je hem gewoon houden. Maar koop je na deze datum een Scottish fold, dan ben je strafbaar.

Als je een Scottish fold hebt, raden we je met klem aan ermee naar de dierenarts te gaan. Veel Scottish folds hebben pijn, maar laten dit niet altijd zien. Het is daarom verstandig om je dier serieus te laten nakijken. De dierenarts kan een behandeling en pijnstillers voorschrijven.

Meer verboden kattenrassen

Voor een aantal andere kattenrassen geldt ook al een fokverbod. Dat zijn onder andere de bambino sphynx, de munchkin en de extreem kortsnuitige Perzische kat. Naar verwachting wordt er in de komende jaren ook voor deze rassen een houdverbod ingevoerd.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.