Maag-dilatatie-volvulus (maagdraaiing)

Categorie
Maag, darm lever
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Buikpijn, Ernstig ongemak, Hartritmestoornissen, Kokhalzen, Kwijlen, Opgeblazen, Overlijden, Rusteloosheid, Shock, Sloomheid
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Maag-dilatatie-volvulus is een acute aandoening die ontstaat doordat de maag om zijn as draait en afgesloten raakt. De maag raakt gevuld met lucht en kantelt. Hierdoor raakt de maag afgesloten van de darmen en slokdarm en ook de bloedcirculatie wordt gehinderd. De maag wordt afgekneld en het maagweefsel sterft snel af, waardoor deze aandoening acuut levensbedreigend is. Ongeveer 1 op de 3 honden met een maag-dilatatie-volvulus sterft hieraan. De aandoening komt vooral voor bij grote honden met een diepe borstkas, doordat de maag hier net wat meer ruimte heeft om te draaien. Vaak vindt de kanteling van de maag een korte tijd na de maaltijd plaats. Een hond met deze aandoening is rusteloos en zal proberen te braken, maar er komt geen braaksel. De buik kan snel dikker worden en de hond wordt steeds slomer en raakt uiteindelijk in shock. De erfelijkheid van deze aandoening is nog niet volledig uitgezocht, mogelijk zijn meerdere genen en factoren erbij betrokken. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt wel dat bepaalde grotere rassen vanwege hun bouw duidelijk meer risico lopen op het krijgen van deze aandoening.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en eventueel (zelden) de bevindingen op een röntgenfoto.

Behandeling

Vanwege de acute en levensbedreigende situatie wordt direct gestart met een behandeling door het inbrengen van een maagsonde om de lucht uit de maag te halen. Als dit niet lukt, wordt via de buikwand toegang tot de maag verkregen om er maar voor te zorgen dat de lucht uit de maag kan. Vervolgens dient de hond direct geopereerd te worden om de maag in de normale positie terug te brengen. Dit is een zeer risicovolle operatie en vereist intensieve nazorg. Helaas overleeft een vrij groot deel van de honden deze aandoening niet ten gevolge van de schade aan de maag en de shock.

Deel deze pagina