Dit deden we voor de kalfjes in 2022

Dit deden we voor de kalfjes in 2022
Hartelijk dank voor je hulp, ook namens de kalveren!

Met behulp van jouw steun hebben we het afgelopen jaar weer veel kunnen doen voor de kalveren. Dit zijn de hoogtepunten van 2022!

We lieten I&O Research een opinieonderzoek uitvoeren naar de kennis van consumenten over het dierenleed achter de productie van zuivel. Daar weten ze bijzonder weinig van, zo blijkt uit het onderzoek. Dat is niet zo vreemd, want de zuivelindustrie doet hard z’n best om een rooskleurig beeld te schetsen en alle narigheid uit beeld te houden. De sector wordt daarbij geholpen met miljoenen euro’s subsidie van de EU.

Dier&Recht wint rechtszaak tegen Agractie over Stoppen met Zuivel-poster

Na een flinke juridische strijd mag Dier&Recht van de rechter weer publiekelijk zeggen dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt!

In augustus 2021 plaatsen we posters op straat met de tekst: “Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij de moeder.” Boerenactiegroep Agractie spant daarop een kort geding aan om de posters te verbieden. De rechter oordeelt dat het scheiden van koe en kalf inderdaad dierenleed veroorzaakt, maar dat onvoldoende is aangetoond dat dit leed daadwerkelijk ‘ernstig’ is. Wij moeten één van de drie posters verwijderen. In ons hoger beroep wordt het voorlopige oordeel van de kortgedingrechter overgenomen. Onbegrijpelijk! We zijn het niet eens met dit oordeel en starten een bodemprocedure. Agractie besluit deze keer echter om de handdoek vroegtijdig in de ring te gooien.

De rechtbank besluit op 24 november dat Dier&Recht mag zeggen dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt. Agractie mag deze uitlating niet meer bestempelen als lasterlijk en onrechtmatig. Daarnaast moet de boerenactiegroep een rectificatie plaatsen en een schadevergoeding betalen aan Dier&Recht. Wij willen de veelbesproken poster weer zo snel mogelijk op straat vertonen en starten hiervoor een crowdfunding.

Stoppen met Zuivel-poster op straat
Deze poster hangt binnenkort weer op straat! Foto: Maarten Nauw/Dier&Recht

Nieuwe postercampagne over zuivel

In Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Breda schitteren in juni onze drie nieuwe Stoppen met Zuivel-posters. We willen consumenten laten zien dat zuivel niet zo onschuldig is als reclames ons voorspiegelen. Op stoppenmetzuivel.nl informeren we consumenten over het treurige lot van kalfjes en melkkoeien en bieden we plantaardige alternatieven aan voor zuivelproducten.

Deze campagne is bekroond met een Vegan Award in de categorie 'Beste vegan initiatief'!

Stoppen met Zuivel-poster op straat
Met drie posters in zes grote steden belichten we de onbekende leefomstandigheden van kalfjes uit de zuivelindustrie. Foto: Maarten Nauw/Dier&Recht

Miljoenen mensen zien kalverleed op tv

‘Kalvin het gemiddelde kalf’ legt in een animatie uit hoe het leven van een gemiddeld kalf eruitziet. Met behulp van een crowdfunding krijgen we de animatie als reclame op tv. Zo bereiken we miljoenen consumenten met het verhaal van Kalvin.

Kalvin het gemiddelde kalf
De meeste mensen weten bar weinig over het lot van kalfjes uit de zuivelindustrie. ‘Kalvin het gemiddelde kalf’ geeft een kijkje in zijn dagelijkse realiteit.

Zuivelsector op de vingers getikt door Reclame Code Commissie

De Nederlandse Zuivel Organisatie beweert op haar website dat er geen duurzaam en gezond plantaardig alternatief is voor de consumptie van zuivel. Deze onzinnige bewering vechten we met succes aan bij de Reclame Code Commissie (RCC). Volgens de RCC is de uiting misleidend en in strijd met de Nederlandse Reclame Code én Milieu Reclame Code. De RCC roept de zuivelsector op om niet langer op deze wijze reclame te maken.

Trouw plaatst een opiniestuk over de zaak van onze jurist Robyn Pees.

Overtredingen op kalverbedrijf aangepakt

Met undercoverbeelden van de dierenwelzijnsorganisatie L214 onthullen we ernstige overtredingen op een Franse vestiging van het Nederlandse kalverbedrijf Denkavit. Kalfjes worden gestompt, geduwd en geslagen. Wij roepen Denkavit op om maatregelen te nemen. Het bedrijf reageert direct en start met cameratoezicht en strengere regels voor het personeel.

Onderzoek naar EU-subsidie voor vlees- en zuivelreclames

Dier&Recht deed onderzoek naar de Europese subsidies voor de promotie van vlees en zuivel. Voor 2022 trekt de EU bijna 54 miljoen uit om reclame te maken voor vlees en zuivel. Daarnaast gaat er bijna 39 miljoen euro naar campagnes waar vlees- of zuivelproducten onderdeel van zijn.

Het is ronduit bizar dat er nog steeds miljoenen euro’s belastinggeld worden verspild aan reclames voor vlees en zuivel. Dit gaat lijnrecht in tegen de klimaat- en gezondheidsambities van de EU. Onze directeur Frederieke Schouten spreekt over ons onderzoek op Radio NPO 1, en Trouw schrijft erover.

Subsidies voor vlees en zuivel
De promotiesubsidies van de EU kunnen beter besteed worden aan duurzame en plantaardige producten.

Zorgen om recordaantal Ierse kalfjes

In maart trekken we aan de bel over de grote hoeveelheden Ierse kalfjes die Nederland importeert. In de eerste tien weken van 2022 importeert Nederland drie keer meer kalfjes als in dezelfde periode vorig jaar. En dat terwijl de vorige minister van Landbouw, Carola Schouten, juist een einde wilde maken aan de langeafstandstransporten. In antwoord op Kamervragen van de PvdD zegt de nieuwe landbouwminister onaangenaam verrast te zijn door de sterk toegenomen import van kalfjes uit Ierland. De minister gaat zich bij de aanpassing van de Europese transportverordening inzetten voor een Europees verbod op langeafstandstransporten van ongespeende dieren, zoals jonge kalveren.

Kalfje op transport
In de eerste tien weken van 2022 importeert Nederland drie keer meer kalfjes uit Ierland als in dezelfde periode vorig jaar.

Hartelijk dank!

Jullie trouwe steun maakt het voor ons mogelijk om campagne te voeren voor de kalveren. Via voorlichting, lobby, tv-spots en straatreclame zorgen we ervoor dat ze de aandacht krijgen die ze verdienen. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van het dierenleed achter zuivel, hoe meer mensen zullen overstappen op plantaardige alternatieven!

We hopen dat we volgend jaar weer op jouw hulp kunnen rekenen. Samen strijden we voor een beter leven voor de dieren!

Deel dit artikel