Longontsteking voorkomen is beter dan genezen, vooral voor de kalfjes zelf

kalfjes in vee-industrie
Zo’n 70 procent van de kalfjes die geboren wordt in de melkveehouderij is overbodig. Door dit grote overschot aan kalveren zijn de dieren nauwelijks iets waard en worden ze niet goed behandeld.

Jaarlijks lopen honderdduizenden kalveren een longontsteking op. De behandeling kost al snel 200 tot 300 euro. ‘Je kunt het daarom maar beter voor zijn’, schrijven twee dierenartsen in vakblad Nieuwe Oogst. Dat klopt. Maar zou het daarbij niet moeten gaan om het welzijn van het dier, in plaats van om de financiële gevolgen voor de boer?

‘Restproduct’

Om melk te blijven geven moet een koe ieder jaar een kalf krijgen. Een heel klein deel van de vrouwelijke kalfjes wordt gebruikt om uitgemolken melkkoeien te vervangen. Zo’n 70 procent van de kalveren is echter overbodig voor de melkveehouderij, zij worden verkocht aan de kalverhouderij. Door dit grote overschot aan kalveren is een kalfje nauwelijks iets waard.

De waarde van een dier

Veel kalfjes lopen door een longontsteking een groeiachterstand op. "Jammer, want daardoor benut je de potentie van het dier niet volledig," schrijven de dierenartsen in Nieuwe Oogst.

Het is natuurlijk goed dat dierenartsen boeren aanmoedigen om beter voor hun dieren te zorgen, maar het is treurig dat geld daarbij blijkbaar belangrijker is dan de gezondheid van het dier. De ‘potentie’, waarde, van een dier zou niet moeten worden gemeten aan de groei en opbrengst voor de boer. Elk dier heeft zelf een waarde, net als ieder mens.

Een dik pak stro

"Een goede huisvesting, ligbed en ventilatie zijn essentieel," aldus een van de dierenartsen. "Een dik pak stro, een beschut plekje en een kalverdekje beschermen een jong kalf tegen de kou." Ook waarschuwen de dierenartsen dat de lucht niet te veel ammoniak mag bevatten, omdat ammoniak de keel en longen irriteert.

Goed advies. Maar vleeskalfjes krijgen nooit een zacht ligbed, ze leven op een harde houten of betonnen roostervloer. Ze krijgen geen pak stro, geen beschut plekje en zeker geen dekje om ze te beschermen tegen kou. De kalveren leven in stallen boven mestkelders en staan continu in de ammoniakdampen van hun eigen ontlasting.

Hervorming nodig

Dier&Recht pleit voor grondige hervorming van de kalver- en melkveehouderij. Een kalf moet bij zijn moeder kunnen drinken om zo op een natuurlijke manier weerstand op te bouwen tegen ziektes; het moet naar buiten kunnen om te grazen in de frisse buitenlucht, en het kalf moet – inderdaad! – een dik pak stro hebben om in te liggen.

Dier&Recht blijft alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat het volgende kabinet hervormingen in praktijk brengt. 

Wil je op de hoogte blijven van onze strijd voor de kalfjes? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!