Schokkende beelden van overtredingen bij kalverbedrijf Denkavit

denkavit
Een medewerker van Denkavit stompt een kalfje herhaaldelijk op het hoofd. Beeld: L214

UPDATE 15 juli 2022

Denkavit heeft direct gereageerd en contact met ons opgenomen om die maatregelen te bespreken. Het kalverbedrijf start onder meer met cameratoezicht, rubber vloeren en strengere regels voor het personeel.

Wij stellen het op prijs dat Denkavit snel en serieus reageert op onze brief,  maatregelen heeft getroffen en scherp kijkt naar hun beleid. Hopelijk lukt het om op korte termijn de omgang met de dieren sterk te verbeteren.

Aan het systeem van de kalverhouderij zal helaas niet veel veranderen. De welzijnsproblemen in de zuivelindustrie en de vleeskalversector blijven bestaan:

  • Ongeschikte voeding
  • Veel ziektes onder kwetsbare jonge dieren
  • Nooit naar buiten mogen
  • Nooit grazen
  • Acht weken lang eenzame huisvesting zonder fysiek contact met soortgenoten

Wil je – net als wij – dat er een einde komt aan deze industrie? Stop dan met de consumptie van zuivel!

Undercoveropnames onthullen dierenleed bij een Frans proefbedrijf van Denkavit, het op één na grootste kalverbedrijf van Nederland. Medewerkers stompen, duwen en prikken kalveren en slaan ze op het hoofd. Ze trekken een kalf voort aan de oren en gooien een ander op de grond. Veel dieren zijn ziek. De beelden tonen zeer zwakke kalveren met ernstige longontsteking en diarree. Wij zijn geschokt en roepen Denkavit in een open brief op maatregelen te nemen!

Proefbedrijf voor kalfjes

Dierenwelzijnsorganisatie L214 maakte de beelden in februari 2022. Denkavit is het op één na grootste kalverbedrijf in Nederland. Het bedrijf uit Voorthuizen koopt twee weken oude kalveren op bij melkveehouders. Die kalfjes zijn een restproduct van de melkproductie. Ze worden vetgemest in kalverstallen en op een leeftijd van 6 tot 12 maanden geslacht en verwerkt tot kalfsvlees.

Denkavit heeft in Nederland en Frankrijk proefbedrijven en laboratoria waar geëxperimenteerd wordt met voer en huisvesting voor kalveren. De schokkende undercoverbeelden zijn opgenomen bij een proefbedrijf in Montreuil-Bellay.

Uitbuiting vleeskalfjes

Deze brute omgang met piepjonge dieren is misselijkmakend en moet ernstig worden bestraft. Daarnaast tonen de beelden hoe zwaar het leven is van kalfjes uit de zuivelindustrie. Ze komen nooit buiten en hebben niets te doen in hun kleine hokken. Veel kalfjes worden ziek door de slechte leefomstandigheden. Ernstige longontsteking en diarree komen veel voor. De beelden van die verzwakte, zieke kalfjes zijn zeer pijnlijk om te zien, maar dit is de realiteit in de kalverstal.

Ook Lesley Moffat, directeur van de dierenbeschermingsorganisatie Eyes on Animals, is geschokt. “Denkavit-eigenaar Buys is over de rug van kalfjes én boeren in de Quote 500 terechtgekomen,” stelt Moffat. “Als je zoveel geld verdient met het vetmesten van jonge kalveren, moet je tenminste je eigen kalveren een veilig en welzijnsvriendelijk leven geven en zorgen dat je personeel de kalveren met respect verzorgt. Buys is weer een voorbeeld van een Agro CEO die boeren en dieren misbruikt als verdienmodel.”

Denkavit: beelden tonen gewelddadig en ongepast gedrag

Denkavit bevestigt in een verklaring dat de beelden gemaakt zijn in een van hun onderzoeksfaciliteiten: “Wij zijn geschrokken van de beelden die gewelddadig en ongepast gedrag laten zien jegens de kalveren.” Het bedrijf belooft maatregelen.

Samen met Eyes on Animals roepen wij Denkavit via een open brief op om bekend te maken welke maatregelen zijn getroffen om verder kalverleed te voorkomen in haar bedrijven. De ernst van deze misstanden vraagt om directe en ondubbelzinnige maatregelen van Denkavit. We willen weten wat het bedrijf heeft ondernomen om dergelijke grove misstanden te voorkomen bij alle vestigingen van Denkavit.

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.