Opnieuw miljoenen EU-subsidie naar vlees- en zuivelreclames

kalf op transport
De Nederlandse kalfsvleessector krijgt 1,9 miljoen euro EU-subsidie om in Canada en de VS reclame te maken.

De Europese Unie trekt in haar jaarlijkse subsidieronde bijna 54 miljoen euro uit voor reclamecampagnes voor vlees en zuivel. Daarnaast gaat er bijna 39 miljoen euro EU-subsidie naar campagnes waar vlees- of zuivelproducten een onderdeel van zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Dier&Recht.

De EU maakte in december bekend welke reclamecampagnes zijn geselecteerd. Het is ronduit bizar dat er nog steeds miljoenen euro’s belastinggeld worden verspild aan reclames voor vlees en zuivel. Dit gaat lijnrecht in tegen de klimaat- en gezondheidsambities van de Europese Commissie.

Bijna 54 miljoen euro voor vlees- en zuivelreclames

De EU geeft deze keer 27 miljoen euro uit aan de promotie van vlees en 26,7 miljoen euro voor de promotie van zuivelproducten. Dat is in totaal bijna een derde van het totale EU-budget voor promoties.

Daar blijft het echter niet bij want de EU trekt daarnaast ook bijna 39 miljoen euro promotiesubsidie uit voor campagnes met meerdere producten waar vlees of zuivel een onderdeel van zijn.

1,9 miljoen euro voor Nederlands kalfsvlees

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) krijgt 1,9 miljoen euro om in Canada en de VS reclame te maken voor Nederlands kalfsvlees. Aanvullend ontvangen Nederland, Frankrijk, Italië en België gezamenlijk 1,7 miljoen euro om kalfsvlees binnen de EU te promoten.

We weten ondertussen allemaal dat de consumptie van vlees en zuivel drastisch omlaag moet. Niet alleen voor het welzijn van de dieren, maar ook voor onze gezondheid en die van de planeet. Het is absurd dat een sector die zoveel problemen veroorzaakt, elk jaar weer bakken met belastinggeld krijgt om reclame te maken.

Herziening subsidieregeling in 2022

Eind december heeft de Europese Commissie laten weten dat reclamecampagnes voor vlees en zuivel ook in 2022 weer in aanmerking komen voor financiering. Alleen reclames voor rood en bewerkt vlees maken minder kans op subsidie, omdat deze producten het risico op kanker vergroten. Die uitzondering geldt echter alleen voor reclames die zich richten op de Europese markt.

De Europese Commissie werkt intussen aan een herziening van de subsidieregeling voor voorlichting en afzetbevordering van landbouwproducten, het voorstel voor de nieuwe regeling wordt begin 2022 verwacht.

Die promotiesubsidies zouden strikt beperkt moeten blijven tot duurzame en plantaardige producten. Het is hoog tijd dat de Europese Commissie eens serieus werk maakt van haar eigen klimaat- en gezondheidsambities.

Deel dit artikel
Erik Peschier

Dieren hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving geëxploiteerd als gebruiksartikel of ter vermaak van de mens. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige (voedsel)systeem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle dieren bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.