Intro

Hulp bij stoppen met zuivel

Waarom zou je

stoppen met zuivel?

Omdat je tegen dierenleed bent? Omdat het niet echt gezond voor je is? Of omdat het slecht is voor natuur en klimaat? Wat je reden ook is om jezelf te bevrijden van zuivel, stoppen is nu makkelijker dan ooit!

Kies gewoon voor plantaardige melk, kaas of yoghurt.

Alternatieven voor zuivelproducten

Waarom zou je stoppen 2

Het lot van een kalf

0 uur oud

Een koe geeft moedermelk

Een koe geeft pas melk als zij een kalf krijgt. Koeien worden elk jaar zwanger gemaakt zodat ze melk blijven geven. Elke melkkoe die je ziet is zwanger of net bevallen. De moedermelk is voor menselijke consumptie, het kalfje is een restproduct. Zeventig procent van alle kalfjes uit de zuivelindustrie eindigt binnen een jaar als kalfsvlees.

Kalf in kruiwagen

1 uur oud

Moederloos

Vlak na de geboorte haalt de boer het kalf weg bij zijn moeder. Ze zien elkaar nooit meer terug. De eerste weken van zijn leven staat de koeienbaby in een kalveriglo. Alleen. Hij drinkt kunstmelk uit een emmer. Zijn moedermelk gaat naar de zuivelindustrie.

Kalf voedsel

2 weken oud

Eenzaam in kooi,

ongezonde voeding

Na twee weken gaat het kalf met honderden lotgenoten in de vrachtwagen naar het vleeskalverbedrijf. Daar wordt hij vetgemest voor de slacht. Het kalf staat hier wekenlang alleen in een kooi. Hij krijgt twee keer per dag een emmertje kunstmelk en wat vast voer. Gras - zijn natuurlijke voeding – krijgt de jonge grazer nooit. Het ongeschikte dieet veroorzaakt maag- en darmaandoeningen en (lichte) bloedarmoede.

Kalfje achter tralies

2 maanden oud

Geen ruimte voor

natuurlijk gedrag

Na zes weken gaat het kalf naar een groepshok. Met vijf anderen in een krappe ruimte op een harde roostervloer zonder stro. Grazen en dartelen in een wei is er niet bij. Spelen lukt ook niet op de spekgladde vloeren. Het kalfje komt nooit buiten, ruikt nooit frisse lucht en ziet nooit daglicht.

Koeien op roiostervloer

2-3 maanden oud

Verziekt leven

Door de vele ziektekiemen, lage weerstand, slechte huisvesting en ongezonde voeding maakt het kalf geen schijn van kans tegen dodelijke ziektes als diarree en longontsteking. In zijn korte leven wordt hij minstens twee of drie keer behandeld met antibiotica.

Koeien in stal

6-12 maanden oud

Kalfjes sterven

Binnen een jaar gaat het kalfje naar de slacht en komt er een einde aan zijn korte en ellendige bestaan.

Kalf

Het leven van een melkkoe

Meer informatie

Kalfjes weggehaald vanwege melk

Vlak na de geboorte haalt de boer het kalf weg bij zijn moeder. Haar moedermelk gaat naar de mensen. Een melkkoe mag nooit moeder zijn voor haar kalf. Het scheiden van koe en kalf veroorzaakt onrust, stress, afwijkend gedrag en sociale stoornissen. Een koe kan soms nog dagen loeien om haar afgenomen kalf.

Moederkoe 01

Weidegang

Koeien zijn grazers; ze horen in de wei, niet in een stal. Weidegang versterkt de weerstand en de gezondheid. In de wei is meer ruimte voor beweging en sociaal kuddegedrag. Toch komt 26 procent van de melkkoeien nooit buiten.

Moederkoe 02

Te veel koeien,

te weinig plek

Overbezetting in stallen veroorzaakt onderlinge conflicten over ligplaatsen en vreetplekken. Vooral dieren die laag in de rangorde staan, zijn de pineut.

Moederkoe 03

Poot- en klauwaandoeningen

Heel veel koeien zijn kreupel door gladde stalvloeren ziektes en een gebrek aan weidegang. Ze hebben pijn bij het lopen en staan.

Moederkoe 04

Steeds hogere productie

Melkkoeien worden constant doorgefokt op een hogere melkproductie. 100 jaar geleden gaf een koe 2.500 liter per jaar, inmiddels is dat ruim 10.000 liter. Deze enorme melkproductie is een veel te zware belasting voor haar lichaam en immuunsysteem. Veel koeien worden ziek.

Moederkoe 05

Uierontsteking

Jaarlijks krijgt een kwart tot een derde van alle melkkoeien uierontsteking (mastitis). De koe krijgt een rode, gezwollen uier, koorts en minder eetlust. Deze ontsteking is bijzonder pijnlijk.

Moederkoe 06

Jong geslacht

Een koe kan van nature wel 20 jaar oud worden, maar melkkoeien worden vaak geslacht als ze pas zes jaar oud zijn. Dan zijn ze ‘uitgemolken’, er is teveel van ze gevraagd. Een melkkoe wordt geslacht zodra haar melkproductie of vruchtbaarheid afneemt.

Moederkoe 07

Alternatieven voor zuivelproducten

Vervang zuivel door deze plantaardige alternatieven. Het is zó veel beter voor de kalfjes!

Alternatieven voor zuivelproducten

Kaas

Bekijken

Melk

Bekijken

Boter

Bekijken

Yoghurt/kwark

Bekijken

Koken

Bekijken

Beleg

Bekijken

Toetjes

Bekijken

Deel de poster

Klik op de afbeelding om als PDF te downloaden

Help de kalfjes! Bestel de gratis poster en hang deze voor je raam.

BESTEL DE POSTER