
Uit onafhankelijk onderzoek blijkt aan dat ruim de helft van de Nederlandse bevolking vindt dat kalfjes bij hun moeder horen op te groeien. Maar de zuivelindustrie haalt vrijwel alle kalfjes direct na hun geboorte weg bij hun moeder. De moedermelk voor het kalf wordt verwerkt tot melk, yoghurt en kaas. De zuivelverslaving zit diep ingebakken in de Nederlandse cultuur, maar waarom vinden we het eigenlijk zo normaal om de moedermelk van een ander zoogdier te drinken?
Melk is altijd moedermelk
Melk is niet zomaar een wit drankje uit de supermarkt ā het is moedermelk van een koe, bedoeld voor een pasgeboren kalf. Net als bij mensen produceert een koe pas melk als ze een jong krijgt. En net als bij mensen is er een sterke band tussen moeder en kind. Een band die de zuivelindustrie systematisch verbreekt.
Direct na de geboorte uit elkaar
In de zuivelindustrie worden moeder en kind kort na de geboorte van elkaar gescheiden. De moeder loeit dagenlang naar haar jong, het kalf zoekt vergeefs zijn moeder om te zogen. Dit dierenleed wordt zorgvuldig verzwegen door de zuivelindustrie. Deze dieren moeten lijden omdat wij melk willen drinken.
Daar zeggen we samen iets van
Met de BOEEE-petitie laten we onze stem horen. We vragen ondertekenaars een extra āEā toe te voegen. Al 20.000 mensen zeggen BOE tegen het scheiden van kalf en koe. We roepen supermarkten en zuivelfabrikanten op om eerlijk te zijn over melk. En we vragen om een systeem dat moederzorg respecteert ā waarin kalfjes bij hun moeder mogen opgroeien. Want dieren zijn geen melkrobots. Onze boodschap klinkt inmiddels ook weer op de radio. Beluister de spot hier.
Teken de petitie en zeg BOEEE tegen kalverleed