Onderzoek: meeste Nederlanders weten weinig over lot kalfjes uit de zuivelindustrie

DierenRecht_StoppenMetZuivel_BeeldTerIllustratie_MaartenNauw01_klein
Foto: Maarten Nauw/Dier&Recht

De meeste Nederlanders hebben een onrealistisch beeld van het leven van kalfjes uit de zuivelindustrie. Dat blijkt uit opinieonderzoek dat I&O Research uitvoerde in opdracht van Dier&Recht. De dierenwelzijnsorganisatie gaat Nederlanders met verschillende acties voorlichten over de realiteit achter de zuivelindustrie, zoals het treurige lot van de ‘restkalfjes’. De actie is een vervolg op de controversiële campagne die vorig jaar leidde tot een kort geding en een rechtszaak.

Opinieonderzoek

Onderzoeksbureau I&O Research vroeg 1.207 Nederlanders naar hun kennis en mening over de Nederlandse zuivelsector. Daaruit blijkt onder meer dat veel Nederlanders geen idee hebben wat er gebeurt met de kalfjes uit de zuivelindustrie. Zo weet slechts 18% van de ondervraagden dat alle kalfjes kort na hun geboorte worden weggehaald bij hun moeder. Twee derde van deze kalfjes gaat op transport naar de kalverhouderij waar ze binnen een jaar worden vetgemest en geslacht. Slechts 29% van de respondenten weet dat kalfjes in de kalverhouderij nooit buiten komen.

Directeur van Dier&Recht, Frederieke Schouten: “De resultaten zijn ronduit schokkend; 44% van de ondervraagden weet zelfs niet dat een koe alleen melk geeft nadat ze is bevallen van een kalf.”

Nederlanders willen meer welzijn voor kalfjes

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel Nederlanders niet te spreken zijn over de leefomstandigheden in de kalversector. Bijna 80% van de Nederlanders vindt dat die kalfjes in de wei horen maar in werkelijkheid komen deze dieren nooit buiten. Maar liefst 31% van de respondenten zegt geen koemelk te willen kopen van koeien waarvan de kalfjes direct na de geboorte worden weggehaald.

Schouten: “Dit betekent dus eigenlijk dat drie op de tien Nederlanders geen zuivel meer zouden moeten kopen, want alle melk in de supermarkt komt van koeien waarvan het kalf vlak na de bevalling is weggehaald.”

Nieuwe posteractie

Met de posteractie die vandaag start in de grote steden, belicht Dier&Recht opnieuw de relatief onbekende leefomstandigheden van kalfjes uit de zuivelindustrie. Schouten: “Het onderzoek van I&O laat zien dat de dagelijkse realiteit voor kalfjes uit de zuivelindustrie behoorlijk afwijkt van het beeld dat de meeste Nederlanders hebben van deze sector. Wij willen consumenten laten zien dat zuivel niet zo onschuldig is als zuivelreclames ons doen geloven. We hopen dat ze daardoor in de supermarkt vaker zullen kiezen voor diervriendelijke alternatieven.”

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.