Bloedhond

Bloedhond

Bloedhonden hebben een extreem schadelijk uiterlijk. Door hun enorme formaat hebben ze vaak last van pijnlijke gewrichten. Door de overtollige en zware huid krijgen ze huidplooiontstekingen en oogziektes. Ook oorontstekingen zijn geen uitzondering bij dit ras. Goede reden om er absoluut geen aan te schaffen

Oogziektes

De overtollige huid op en rond zijn kop  zorgt ervoor dat de huid van de oogleden naar binnen of naar buiten krult (entropion en ectropion). Dit geeft pijnlijke oogontstekingen die alleen met dure operaties te verlichten zijn.

Oorontstekingen en huidplooidermatitis

Verder zorgt de overtollige huid voor ontstekingen in de huidplooien. Bovendien heeft dit ras extreem lange en zware oren waardoor de honden snel pijnlijke oorontstekingen hebben die moeilijk te behandelen zijn en steeds terug komen.

Pijnlijke heupen en ellebogen

Zoals alle grote hondenrassen krijgen bloedhonden vaak pijnlijke gewrichtsziektes zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie. Ze hebben dan levenslang pijnstillers nodig om de gewrichtspijn te onderdrukken.

Geschiedenis

De bloedhond, oorspronkelijk een relatief zware jachthond met een zeer goede neus, is afkomstig uit België. Hij wordt ook wel Sint-Hubertushond genoemd, naar de heilige van de jacht. Hij werd gefokt in de Sint-Hubertusabdij in de Belgische Ardennen. De populatie is altijd klein en exclusief geweest. In de achtste eeuw werden deze honden al door de adel en de hoge geestelijkheid gebruikt voor de jacht. Men zegt dat later ook Karel de Grote een groep Sint-Hubertushonden had. In de tiende eeuw werden er vanuit de Sint-Hubertusabdij elk jaar drie koppels honden naar de Franse koning gestuurd, zodat er ook in Frankrijk een populatie ontstond.

Met Willem de Veroveraar kwam de Sint-Hubertushond in 1066 naar Engeland, en verspreidde zich daar. Dat is maar goed ook, want tijdens de Franse Revolutie (1789) werd de Franse adel vernietigd met alles wat daarbij hoorde.

De naam ‘bloedhond’ heeft hij in de zestiende eeuw gekregen, mogelijk doordat hij van verre het bloed rook van het aangeschoten wild. Er is echter ook een andere verklaring voor zijn naam: de bloedhond zou door ‘zuiver’ fokken ‘van zuiver bloed’ zijn.

Aan het begin van de 20e eeuw veranderde het Engelse jachtwezen zodanig dat de bloedhond overbodig werd. Een groep liefhebbers ging door met fokken, en bracht de hond uit op shows. Er werd gefokt op een nog zwaardere hond, met langere oren en nog meer rimpels in het gelaat. De bloedhond betaalt daarvoor tot op de dag van vandaag de prijs, in de vorm van aandoeningen waarvan hij een leven lang last kan hebben.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
12
Risico

Zeer hoog risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Aortastenose (vernauwing van de hoofdslagader) (1) BP
Cherry eye (opgezwollen derde ooglid) (1) CIDD
Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) (1) Orthopedic Foundation for Animals, 2011, DM
Ectropion (naar buiten gedraaide oogleden) (3) CIDD
Professionals Fokkerij, 2011
Peelman LJ, 2009
Elleboogdysplasie - grote hond (aandoening elleboog) (3) CIDD
Orthopedic Foundation for Animals, 2014, ED
IDID
Entropion (naar binnen krullende oogleden) (2) CIDD
IDID
Heupdysplasie - grote hond (ontwikkelingsstoornis heup) (4) Comphaire et al
CIDD
Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
IDID
Huidplooidermatitis (ontsteking van huidplooien) (2) LICG, 2011
Peelman LJ, 2009
Keratoconjunctivitis sicca (ontsteking hoornvlies door gebrek aan traanvocht) (1) CIDD
Maag-dilatatie-volvulus (maagdraaiing) (6) Bell JS, 2014
CIDD
Evans KM et al., 2010
Glickman LT et al., 2000
Peelman LJ, 2009
IDID
Otitis externa (ontsteking uitwendige gehoorgang) (1) Professionals Diergeneeskunde, 2011
Patella luxatie (losse knieschijf) (1) Orthopedic Foundation for Animals, 2013, PL
Deel deze pagina