Belgische herdershond / Mechelse herder

Belgische herdershond / Mechelse herder

De mechelaar – zoals de Mechelse herder ook wel wordt genoemd – kampt met ernstige erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie en epilepsie.

Pijnlijke gewrichtsaandoeningen

Zoals bij veel typen herdershonden komt ook bij de Mechelse herdershond heupdysplasie en elleboogdysplasie voor. Heupdysplasie komt minder vaak voor dan bij de Duitse herdershond, maar nog steeds krijgt gemiddeld één op de twintig mechelaars deze pijnlijke gewrichtsaandoening. Pijnstillende behandelingen en hersteloperaties hiervoor zijn kostbaar, ook omdat het een vrij grote hond betreft.

Epilepsie

Inteelt binnen het ras zorgt voor epilepsie. In de meeste gevallen zijn medicijnen nodig om het aantal epileptische aanvallen en de intensiteit ervan te beperken. Genezing is niet mogelijk; als de medicatie onvoldoende aanslaat dan overlijden de honden.

Pijnlijke rug- en nekaandoeningen

Spondyloselumbosacrale stenose en degeneratieve myelopathie zijn erfelijke ziektes van de wervelkolom. De aandoeningen veroorzaken pijn en/of problemen bij het lopen. De aandoeningen zijn niet te genezen en als de hond er te veel last van heeft dan is euthanasie de enige mogelijkheid.

Geschiedenis

Belgische herders waren tot het eind van de negentiende eeuw alleen bekend als werkhonden van boeren en schaapherders. Ze werden niet gezien als een ras. Eind negentiende eeuw veranderde dat. In 1891 werd door de dierenarts prof. dr. Reul in Brussel de Club du Chien de Berger Belge (‘Belgische Herdershonden Club’) opgericht. Er werden in eerste instantie drie varianten erkend: de langharige, de ruwharige en de kortharige Belgische herder. Sindsdien zijn er diverse kenmerken en varianten toegevoegd en geschrapt. Op 8 mei 1892 werd in Kuregem (een wijk in de gemeente Anderlecht) de eerste tentoonstelling voor Belgische herders gehouden. In dat jaar werd de eerste rasstandaard opgesteld.

Hoeden van schapen

Oorspronkelijk werd de Belgische herdershond gebruikt voor het hoeden van schaapskudden. Toen er steeds minder schapen waren, werd hij ingezet voor andere taken, zoals waken, verdedigen en speuren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Belgische herders gebruikt als wachters en boodschappers. Sindsdien zijn ze steeds populairder geworden als huisdier.

Vier varianten van de Belgische herder

Eind jaren vijftig van de twintigste eeuw werden er definitief vier varianten erkend. De Mechelse herder – vernoemd naar de stad Mechelen – werd een apart ras. De andere zijn: de groenendaeler, de Laekense herder en de Tervuerense herder. Ze verschillen van elkaar in kleur en vachtsoort, en vinden hun oorsprong in verschillende regio’s van België. Deze splitsing in varianten werkt inteelt verder in de hand.

Mechelaar als politiehond

Mechelse herdershonden worden tegenwoordig vaak ingezet als politiehond. Door een verkeerde opvoeding of training kunnen het zeer gevaarlijke honden worden!

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
10
Risico

Hoog risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Cerebellaire ataxie (dronkemansgang door aandoening kleine hersenen) (1) Christen 2021, cerebellaire ataxie
Degeneratieve lumbosacrale stenose (vernauwing van het wervelkanaal) (2) Jones JC et al., 2000
LICG, 2016
Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) (1) Mataragka et al, 2021, degeneratieve myelopathie
Elleboogdysplasie - grote hond (aandoening elleboog) (3) Baller L et al., 2012
Orthopedic Foundation for Animals, 2014, ED
IDID
Epilepsie (4) Baller L et al., 2012
Professionals Fokkerij, 2011
LICG, 2011
LICG, 2016
Familiaire nieraandoening (vroeg verslechterende nieren) (HN Hereditery Nephritis) (1) IDID
Hemangioom (goedaardige bloedvatkanker) (2) LICG, 2016
Peterson MR et al., 2000
Heupdysplasie - grote hond (ontwikkelingsstoornis heup) (5) Baller L et al., 2012
Boer L, 2010
Professionals Fokkerij, 2011
LICG, 2016
Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
Immuungemedieerde artritis (gewrichtsontsteking) (1) LICG, 2016
Spondylose (vergroeiing tussenwervels) (1) Kranenburg HJC et al., 2011
Deel deze pagina