Rashond

Het is geen gemakkelijke hond qua karakter, maar er zijn meer redenen om niet aan dit ras te beginnen zoals de vaak voorkomende gewrichtsproblemen en de huidaandoeningen.
Heupdysplasie, elleboogdysplasie, patella luxatie...
Heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) zijn pijnlijke gewrichtsaandoeningen die vaak al op jonge leeftijd optreden. Ook aandoeningen van de knie zoals patella luxatie (losse knieschijf) worden gezien. Voor alle aandoeningen zijn dure operaties mogelijk maar ondanks dat ontstaat er artrose en zijn pijnstillers vaak levenslang noodzakelijk.
Jeuk door allerlei huidaandoeningen
Huidziektes komen vaak voor, zoals infectie met de demodex-mijt en voedselallergie. De aandoeningen beginnen vaak al op jonge leeftijd en veroorzaken veel jeuk en ongemak. Behandelingen voor deze aandoeningen kosten bovendien veel geld.
Geen gemakkelijk karakter
Qua karakter staat de Staffordshire bullterriër erom bekend dat hij vriendelijk is voor mensen die hij kent, maar dat hij uit kan vallen naar andere honden, katten en soms zelfs naar kinderen of vreemden. Honden van dit type komen vanwege gedragsproblemen vaak in een asiel terecht. Het is beslist geen ras voor mensen met weinig hondenervaring.
Geschiedenis
Staffordshire bullterriër wordt ook wel staffie of Engelse stafford genoemd. De rashond kan verward worden met de American Staffhordshire terriër. Die is echter groter en grover gebouwd is. Verwarring met de bullterriër is ook mogelijk, dit ras heeft echter een kenmerkend eivorming hoofd met een gebogen neuslijn. Al deze rassen zijn van oorsprong gefokt met als doel hondengevechten.
Vechthond
De Staffordshire bullterriër is in Engeland ontstaan uit het kruisen van bulldogs en terriërs om de kracht van de bulldog en de snelheid, felheid en wendbaarheid van de terriër te combineren in één hond. De hond is in principe gefokt als vechthond. Hij werd gebruikt in hond tegen hond, hond tegen stier (bullbaiting) en hond tegen beer (bearbaiting) gevechten. Gelukkig werden deze gevechten halverwege de 18e eeuw in Engeland verboden. Toch vinden er nog steeds illegaal hondengevechten plaats en wordt ook dit ras daar helaas nog steeds voor ingezet.
Zeer hoog risico op erfelijke aandoeningen
In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.