Akita

Akita

De akita heeft vaak te kampen met heupdysplasie, ook elleboogdysplasie en patella luxatie (losse knieschijf) komen voor. Het zijn allemaal pijnlijke gewrichtsaandoeningen.

Pijnlijke gewrichtsaandoeningen

Heupdysplasie (HD), een pijnlijke aandoening van de heupgewrichten komt veel voor. Ook elleboogdysplasie (ED) en patella luxatie (losse knieschijf) komen voor. Deze aandoeningen beginnen al op jonge leeftijd en er zijn meestal dure hersteloperaties nodig. Ondanks dat moeten honden met deze aandoeningen vaak levenslang pijnstillers slikken.

Blindheid door uveo-dermatologisch syndroom

Een andere ernstige aandoening die bij dit ras is het uveo-dermatologisch syndroom. Hierbij verliezen de neus, lippen, oogleden, poten en andere delen van het lichaam hun pigment (kleur), en kan er een ernstige oogontsteking (uveïtis) optreden, met cataract, glaucoom en dus blindheid tot gevolg.

Geschiedenis

De akita is afkomstig uit Japan. Het ras is vernoemd naar de prefectuur Akita in het noorden van Honshu, het grootste eiland van Japan, waar het ontstaan is. De oudste aanwijzing voor het bestaan van akita’s is een vierduizend jaar oud hondenskelet dat in het noorden van Japan is gevonden.

De akita was oorspronkelijk een echte jachthond, die getraind werd voor de jacht op herten, zwijnen en beren. Vervolgens werd het ras een tijdlang veel gebruikt als waakhond. Rond 1700 kreeg een Shogun, generaal Tsunayoshi, belangstelling voor de akita’s; ze werden toen de vaste metgezellen van de Samoerai. Een tijdlang is het ras gebruikt voor hondengevechten, maar sinds 1912 niet meer. De invoering van de hondenbelasting maakte dat in de jaren daarna grote aantallen honden werden afgeslacht. Ook heerste er een tijd hondsdolheid, met heel veel slachtoffers onder de akita’s.

In 1930 gingen de Japanse autoriteiten over tot het beschermen van de akita. Men probeerde de akita uit de tijd van Tsunayoshi terug te fokken, wat lukte. Sinds 1931 wordt de akita door de Japanse regering officieel beschouwd als deel van het nationaal erfgoed.

In de Tweede Wereldoorlog kreeg het ras opnieuw een knauw, doordat het vlees van de akita werd gegeten, en zijn vacht werd gebruikt voor de warmte. In 1946 waren er nog maar een paar exemplaren over. Maar opnieuw werd het ras met succes opgebouwd.

Door de zeer sterke genegenheid die de akita voor zijn baas kan hebben, is hij een plaats gaan innemen in de Japanse mythologie. Akita-beeldjes worden cadeau gegeven als teken van vriendschap en voorspoed. De hond wordt gezien als een geluksbrenger.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
19
Risico

Hoog risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Cataract (staar) (1) CIDD
Elleboogdysplasie - grote hond (aandoening elleboog) (1) Orthopedic Foundation for Animals, 2014, ED
Entropion (naar binnen krullende oogleden) (1) CIDD
Epidermolysis bullosa (blaarvorming van huid en slijmvlies) (1) IDID
Glaucoom (groene staar, verhoogde oogdruk) (1) CIDD
Heupdysplasie - grote hond (ontwikkelingsstoornis heup) (2) CIDD
Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
Immuungemedieerde artritis (gewrichtsontsteking) (1) IDID
Maag-dilatatie-volvulus (maagdraaiing) (2) O'Neill et al, GDV, 2017
IDID
Microphthalmos (te klein oog) (1) CIDD
Myasthenia gravis (spierzwakte door abnormale reactie van afweersysteem) (1) Angles et al, 2005, VKH
Patella luxatie (losse knieschijf) (1) Orthopedic Foundation for Animals, 2013, PL
Pemphigus foliaceus (huidaandoening door abnormale reactie van afweersysteem) (3) Angles et al, 2005, VKH
CIDD
IDID
Primaire hypothyreoïdie (tekort aan schildklierhormoon) (1) IDID
Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies) (1) CIDD
Retinadysplasie, retinopathie (abnormale ontwikkeling netvlies) (1) CIDD
Sebaceous adenitis (talgklierontsteking) (3) CIDD
Reichler et al, 2001, SA
IDID
Systemische lupus erythematosus (loslaten huidlagen door abnormale reactie van afweersysteem) (1) Angles et al, 2005, VKH
Uveo-dermatologisch syndroom (verbleken van huid/haar en aantasting netvlies door afweersysteem) (2) Angles et al, 2005, VKH
IDID
Von Willebrands ziekte (bloedstollingsziekte) (2) MyDogDNA, 2015
IDID
Deel deze pagina