Myasthenia gravis (spierzwakte door abnormale reactie van afweersysteem)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Ademhalingsproblemen, Bewegingsproblemen, Ernstig ongemak, Moeilijkheden met lopen en overeind komen, Moeite met inspanning, Slikproblemen, Spierfunctieverlies, Verlamming, Verminderde mogelijkheid om drinken en eten tot zich te nemen, Vermindering van spierkracht
DNA-test beschikbaar?

Beschrijving

Myasthenia gravis is een aandoening van het zenuwstelsel, veroorzaakt door een abnormale reactie van het afweersysteem. De normale overdracht van signalen van zenuwen naar de spieren vindt plaats via de stof acetylcholine (ACh). De stof acetylcholine wordt opgevangen door 'ontvangers' van de spieren (acetylcholine receptoren). Bij myasthenia gravis zijn deze 'ontvangers' voor acetylcholine op de spieren geblokkeerd of in veel mindere mate aanwezig. Hierdoor kan de overdracht van signalen van zenuwen naar de spieren niet of nauwelijks plaatsvinden. Dit zal leiden tot spierzwakte, het uitvallen van verschillende spieren, waaronder de ademhalings- en slikspieren, en moeite met inspanning.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en onderzoek van het zenuwstelsel en de resultaten van een speciaal bloedonderzoek om de antistoffen aan te tonen. Voor sommige rassen is een DNA-test beschikbaar. 

Behandeling

De behandeling bestaat uit het toedienen van medicijnen. In geval van een slokdarmverlamming dient de hond in een zittende houding te eten en drinken, zodat de zwaartekracht ervoor kan zorgen dat het voedsel niet steeds terugkomt en wordt uitgebraakt.

Deel deze pagina