Immuungemedieerde artritis (gewrichtsontsteking)

Categorie
Skelet
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig
Symptomen
Bewegingsproblemen, Koorts, Kreupelheid, Pijn, Verminderde eetlust, Zwelling
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Immuungemedieerde artritis is een ontsteking van een gewricht. Deze gewrichtsontsteking wordt veroorzaakt door een verstoorde reactie van het afweersysteem op het gewrichtskapsel, met irritatie en verdikking van het gewricht tot gevolg. Door het samenklonteren van antistoffen komen deze als het ware vast te zitten in de gewrichten, wat leidt tot ontsteking, meestal in meerdere gewrichten (polyartritis). De honden worden vrij acuut ziek, lopen heel moeilijk of willen niet meer lopen en de gewrichten worden dik en warm. De aandoening kan ook veroorzaakt worden door andere redenen waardoor het afweersysteem verstoord raakt, maar in veel gevallen wordt geen oorzaak gevonden. Deze idiopathische vorm komt bij bepaalde rassen meer voor, wat op een erfelijke component kan wijzen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek in combinatie met röntgenfoto’s van de gewrichten en gewrichtspuncties, waarbij met een zeer dunne naald wat vloeistof uit het gewricht wordt gehaald om verder te onderzoeken. Bloedonderzoek of ander onderzoek kan nodig zijn om een andere oorzaak te kunnen vaststellen of uit te sluiten.

Behandeling

De behandeling bestaat uit medicatie om het afweersysteem te onderdrukken. De medicatie moet vaak lang worden voortgezet. Indien geen behandeling zal plaatsvinden, zal er slijtage optreden van het gewricht en zal de ernstig zieke hond snel kunnen komen te overlijden.

Deel deze pagina