Glaucoom (groene staar, verhoogde oogdruk)

Categorie
Ogen
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Gedeeltelijke of volledige blindheid, Pijn, Rode ogen, Wazige lens
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Glaucoom (groene staar) is een oogaandoening waarbij toegenomen vloeistofdruk in het oog (verhoogde intra-oculaire druk) schade veroorzaakt aan het netvlies en oogzenuw met blindheid tot gevolg. Glaucoom ontstaat door een stoornis in de balans tussen productie en afvoer van oogvocht. Volledige blindheid kan optreden binnen 24 uur of in milde vorm na weken of maanden. Glaucoom is, zeker wanneer het acuut ontstaat, een zeer pijnlijke aandoening. De hond wil niet worden aangeraakt op zijn kop door de pijn, stopt vaak met eten en trekt zich terug. Door de verhoogde druk in het oog wordt de oogbol groter, waardoor deze meer uit de oogkas komt. Het hoornvlies kan blauwwit verkleuren, waarbij soms duidelijk de oogvaten zichtbaar worden. Bij de Shar-Pei is er sprake van een erfelijke vorm met een verstoring in de afvoer van het oogvocht, dit wordt primary open angle glaucoma (POAG) genoemd en er is inmiddels een DNA-test ontwikkelt.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek, aangevuld met een uitgebreid oogonderzoek. Voor bepaalde rassen is een DNA-test beschikbaar die erfelijke drager- en lijderschap van een bepaalde vorm van glaucoom kan aantonen.

Behandeling

Er dient snel en adequaat te worden behandeld, omdat de aandoening in een korte tijd kan leiden tot blijvende schade aan het netvlies en de oogzenuw en daardoor blindheid kan veroorzaken. De behandeling bestaat uit speciale oogmedicatie om de druk in de oogbol te laten afnemen.

Deel deze pagina