Patella luxatie (losse knieschijf)

Categorie
Bewegingsapparaat
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Afwijkend staan met achterpoten, Bewegingsbeperktheid, Kreupelheid, Pijn
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Patella luxatie is een afwijking van het kniegewricht waarbij de knieschijf van het kniegewricht afschuift. Normaal gesproken ligt de knieschijf (patella) in een kraakbeensleuf, maar bij patella luxatie is de sleuf ondiep of zit de aanhechting van de kniepees te ver naar binnen toe, waardoor de knieschijf uit de gleuf naar de binnen- of buitenzijde van de knie schiet. Dit kan zowel af en toe of continu plaatsvinden. Luxatie van de patella zorgt ervoor dat de knie minder goed gestrekt kan worden en geeft schade van het gewrichtskraakbeen, irritatie van het gewrichtskapsel en overvulling van het kniegewricht. De hond zal (af en aan) kreupel lopen met één of beide achterpoten. De aandoening wordt vooral bij kleine hondenrassen gezien, maar grotere hondenrassen kunnen eveneens last van deze aandoening hebben. Meestal wordt de aandoening waargenomen tussen de 4 en 6 maanden, maar kan ook pas gezien worden op latere leeftijd.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en een uitgebreid onderzoek van de knieën.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een invasieve, specialistische operatie, waarbij de gleuf in de knie verdiepd wordt en de aanhechting van de pees van de knieschijf (patellapees) wordt verplaatst om ervoor te zorgen dat de knieschijf niet meer van de gleuf kan afschuiven.

Deel deze pagina