Systemische lupus erythematosus (loslaten huidlagen door abnormale reactie van afweersysteem)

Categorie
Afweersysteem
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Aangetaste huid op gezicht en voeten, Blaren, Bleek tandvlees, Bloed in de urine, Bloedarmoede, Dikkere huid, Hartproblemen, Kreupelheid, Neurologische afwijkingen, Nierfalen, Ontsteking, Pigmentverlies op huid, Pijn, Rode huid, Sloomheid, Veel plassen, Verminderde eetlust, Zwellingen van de gewrichten
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Systemische lupus erythematosus (SLE) is een aandoening van het afweersysteem, waarbij een abnormale reactie van het afweersysteem leidt tot aantasting van diverse weefsels van het lichaam. SLE kan leiden tot onder meer huidproblemen, gewrichtsontsteking (artritis), nierziekten en bloedarmoede. Indien alleen de huid is aangedaan, wordt er gesproken van discoïde of cutane lupus erythematosus (DLE/CLE). De verschijnselen die worden gezien, zijn koorts, ontsteking van meerdere gewrichten, roodheid en wondjes aan de huid en slijmvliezen, bleke slijmvliezen door bloedarmoede en veel of afwijkend plassen door ontsteking van de nieren. Daarnaast kunnen in andere organen ook ontstekingen ontstaan, wat tot verschillende symptomen leidt.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en de bevindingen van bepaalde speciale testen, waaronder bloedonderzoek.

Behandeling

De behandeling bestaat uit medicijnen die de abnormale reactie van het afweersysteem onderdrukken, maar is lang niet altijd effectief.

Deel deze pagina