Sebaceous adenitis (talgklierontsteking)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Aantasting van het uiterlijk, Dikkere huid, Donkere huid, Gevoelig voor secundaire infecties, Haarverlies, Infectiegevoelige huid, Makkelijk scheurende huid met als gevolg grote wonden, Ontsteking, Schilferige en/of korstvormige huid
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Sebaceous adenitis is een huidaandoening, waarbij de talgklieren in de huid ontstoken raken en hun functie verliezen als gevolg van de ontsteking. Waarschijnlijk is een verstoorde reactie van het afweersysteem tegen deze talgklieren betrokken. De talgklieren produceren normaliter talg, een vettige afscheiding die uitdroging van de huid helpt te voorkomen. Bij deze aandoening zijn de eerste kenmerken droge, schilferige huid met een vacht die geleidelijk doffer en dunner wordt. In een later stadium zal de huid dikker worden en treden er donkere verkleuringen van de huid op, terwijl er kale plekken ontstaan. De aandoening komt vooral voor bij jongvolwassene honden van 1 tot 5 jaar oud.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en nader onderzoek van de huid.

Behandeling

De behandeling bestaat uit medicijnen om de ontstekingsreactie en infecties te verhelpen en eventueel medicijnen die de reactie van het afweersysteem tegen de talgklieren onderdrukken. Geadviseerd wordt om essentiële vetzuren aan de voeding toe te voegen om de huid te ondersteunen.

Deel deze pagina