Ragdoll

Ragdoll

De meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij de ragdoll zijn hartfalen (HCM) en nierfalen door cystenieren (PKD). Ook zijn ze gevoeliger voor een aantal vormen van kanker.

Hartfalen door HCM

Hartfalen wordt meestal veroorzaakt door hypertrofische cardiomyopatie ofwel HCM. Deze ernstige hartziekte blijft vaak onopgemerkt want katten die hieraan lijden, slapen gewoon wat meer. De ziekte kan ademnood, verlamming van de achterpootjes en plotselinge sterfte veroorzaken. Genezing is niet mogelijk en de behandeling is lastig.

Nierfalen door cystes

PKD ofwel polycystic kidney disease veroorzaakt chronsich nierfalen. De aandoening is moeilijk te behandelen en wordt meestal pas in een laat stadium ontdekt. Doordat de nierfunctie achteruitgaat ontstaat een opeenhoping van afvalstoffen die leidt tot vergiftiging Het dier vermagert, voelt zich slecht en sterft uiteindelijk een langzame dood.

Meer kans op huidtumoren

De ragdoll heeft ook een verhoogd risico op twee typen huidtumoren: basaalcel- en mastceltumoren. Als deze tumoren in een vroeg stadium worden verwijderd, komen ze meestal niet terug. Ga daarom altijd meteen naar de dierenarts als je kat een knobbeltje heeft in de huid.

Kijk in de lijst onderaan de pagina welke andere erfelijke aandoeningen er voorkomen bij de ragdoll.

Geschiedenis

De ragdoll is in de jaren zestig ontstaan in Californië (Amerika). De moeder van de ragdoll was Josephine, een semi-wilde, witte langharige kat - van onbekende ouders. Al haar nakomelingen zagen er bijzonder uit. Waarschijnlijk bezat Josephine een aantal uitzonderlijke genen, die recessief overerfden, of gemaskeerd werden door de dominante witte kleur. De katers waarmee zij werd gekruist, konden deze latente genen activeren, waardoor er opvallende nakomelingen werden geboren. Het ras dankt zijn naam ragdoll (lappenpop) aan het feit dat de nakomelingen van Josephine de neiging hadden om zo slap te liggen als een pop.

Drie katten vormen de basis van het ontstaan van het ras, Daddy Warbucks (een zoon van Josephine); Raggedy Ann Fugianna (een dochter van Josephine en haar zoon Daddy Warkucks) en Buckwheat (een dochter van Josephine en haar zoon Blackie). Die beperkte genenpool uit dezelfde familie vergroot het risico op erfelijke aandoeningen. In 1967 werden ragdolls voor het eerst erkend als ras in Amerika, en in 1981 werden de eerste ragdolls naar Europa gebracht.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
9
Risico

Hoog risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Basaalceltumor (vorm van huidkanker) (2) Goldschmidt MH et al., 2000
Gough A et al., 2010
Cryptorchidie (niet ingedaalde zaadbal) (1) Goericke-Pesch S et al., 2013
Dystocia (moeilijke geboorte) (1) Holst BS et al., 2015
Feline infectieuze peritonitis (FIP) (besmettelijke buikvliesontsteking) (5) Bell ET et al., 2006
Gough A et al., 2010
Pesteanu-Somogyi LD et al., 2006
Rohrbach BW et al., 2001
Taharaguchi S et al., 2012
Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) (hartziekte door verdikte hartspier) (9) " title="Borgeat K et al., 2014">Borgeat K et al., 2014
Bosje T, 2017
Casamian-Sorrosal et al., 2014
Cechvala P et al., 2011
Gough A et al., 2010
Longeri M et al., 2013
Payne J et al., 2010
Schwering C, 2009
Testerink-Baas E, 2010
Mastceltumor (kanker van specifieke afweercellen) (1) Melville K et al., 2015
Neonatale iso-erytrolyse (afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen) (4) Forcada Y et al., 2007
Knottenbelt CM et al., 1999
Malik R et al., 2005
Proverbio D et al., 2011
Polycystic kidney disease (PKD) (cystenieren) (4)
" title="Gubbels E et al, 2005">Gubbels E et al, 2005

Paepe D et al.,2012
Scherk, M., 2014
Testerink-Baas E, 2010
Urolithiase (urinewegstenen/"blaasgruis") (Feline Lower Urinary Tract Disease) (FLUTD) (2) Albasan H et al., 2012
Gough A et al., 2010
Deel deze pagina