Labradoodle

Labradoodle

Ook labradoodles lijden aan vreselijke erfelijke ziektes, en ze zijn niet geschikt als je allergisch bent voor honden. Hypoallergene honden bestaan gewoonweg niet.

De ziekte van Addison

De ziekte van Addison is zo’n ernstige aandoening die zonder behandeling dodelijk is. Als een hond deze ziekte krijgt dan stopt de aanmaak van stresshormonen, daardoor raakt het lichaam ontregelt. Het maagdarmkanaal is snel van slag en dit veroorzaakt braken en diarree. De doodsoorzaken zijn meestal uitdroging, shock en hartritmestoornissen.

Epilepsie

Epilepsie komt bij labradoodles steeds vaker voor. Dit komt door de inteelt die ook bij dit ras een probleem is. In de meeste gevallen zijn medicijnen nodig om het aantal epileptische aanvallen en de intensiteit ervan te beperken. Genezing is niet mogelijk. Als de medicatie onvoldoende aanslaat dan sterven de honden eraan.

De fabel hypoallergeen

Omdat labradoodles niet verharen, worden ze onterecht bestempeld als hypoallergeen en gepromoot voor allergische mensen. Allergische reacties komen echter ook van huidschilfers, speeksel (likken), urine en talgklieren. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat labradoodles net zoveel allergenen uitscheiden als andere honden. Artsen en dierenartsen waarschuwen daarom geen labradoodle aan te schaffen als je allergisch bent.

Verplicht castreren

Fokkers verplichten je bij de aankoop van een labradoodle (die al gauw 2.500 euro kost) de hond te laten castreren. Ze willen zogenaamd de (hypoallergene) lijnen beschermen. In werkelijkheid willen ze gewoon alleen zelf geld verdienen met het verkopen van deze honden. Als eigenaar zou je hierover zelf moeten kunnen beslissen en niet de fokker van je hond.

Intensief onderhoud

De krullerige lange vacht van de labradoodle zit al gauw in de weg. Het haar dat voor de ogen hangt, zorgt ervoor dat de hond niets ziet. De vacht vergt bovendien veel onderhoud. Wekelijks uren kammen om de klitten er weer uit te krijgen is voor de hond echt geen pretje. En last but not least: als een labradoodle nat wordt, duurt het meer dan een dag voor de vacht weer droog is. Dit zorgt ervoor dat de hond ook nog eens erg stinkt. Als je dan toch een labradoodle hebt, houdt dan zijn vacht goed kort: dat voorkomt veel ellende.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
9
Risico

Hoog risico op erfelijke aandoeningen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Cataract (staar) (1) Oliver JAC et al., 2012
Elleboogdysplasie - grote hond (aandoening elleboog) (1) Orthopedic Foundation for Animals, 2014, ED
Heupdysplasie - grote hond (ontwikkelingsstoornis heup) (1) Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
Hypoadrenocorticisme [ziekte van Addison] (te weinig bijnierschorshormoon) (1) MCD Amsterdam, 2015, Ziekte van Addison
Optische zenuw hypoplasie (onderontwikkeling oogzenuw) (1) Oliver JAC et al., 2012
Patella luxatie (losse knieschijf) (1) Orthopedic Foundation for Animals, 2013, PL
Persisterende pupillaire membranen (overgebleven oogmembranen) (1) Oliver JAC et al., 2012
Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies) (1) Oliver JAC et al., 2012
Retinadysplasie (abnormale ontwikkeling netvlies) (1) Oliver JAC et al., 2012
Deel deze pagina