Labradoodle

labradoodle
De labradoodle staat bekend als een hypoallergene hond, maar dat is volstrekt onjuist.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn labradoodles niet geschikt voor mensen met een allergie voor honden. Hypoallergene honden bestaan gewoonweg niet. Daarnaast lijden veel labradoodles ook nog eens aan vreselijke erfelijke ziektes.

De ziekte van Addison

De ziekte van Addison is zo’n ernstige aandoening die zonder behandeling dodelijk is. Als een hond deze ziekte krijgt dan stopt de aanmaak van stresshormonen en dat ontregelt tal van lichamelijke functies. Het maagdarmkanaal is snel van slag en dit veroorzaakt braken en diarree. De hond kan hierdoor sterven door uitdroging, shock en hartritmestoornissen.

Epilepsie

Door inteelt (fokken met steeds dezelfde lijnen) komt epilepsie steeds vaker voor bij labradoodles. In de meeste gevallen is medicatie noodzakelijk om het aantal epileptische aanvallen en de intensiteit ervan te beperken. Genezing is niet mogelijk. Als de medicatie onvoldoende aanslaat dan veroorzaakt de epilepsie vaak een vroegtijdige dood.

De hypoallergene fabel

Omdat labradoodles niet verharen, worden ze onterecht bestempeld als hypoallergeen en gepromoot voor allergische mensen. Allergische reacties komen echter ook van huidschilfers, speeksel (likken), urine en talgklieren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat labradoodles net zoveel allergenen uitscheiden als andere honden. Artsen en dierenartsen waarschuwen dan ook om geen labradoodle aan te schaffen als je allergisch bent voor honden.

Verplicht castreren

Fokkers verplichten je bij de aankoop van een labradoodle (die al gauw 2.500 euro kost) om de hond te laten castreren. Ze willen zogenaamd de (hypoallergene) lijnen beschermen. In werkelijkheid willen ze gewoon alleen zelf geld verdienen met het verkopen van deze honden. Als eigenaar van de hond zou dit je eigen keuze moeten zijn, en niet die van de fokker.

Intensief onderhoud

De krullerige lange vacht van de labradoodle zit al gauw in de weg. Het haar dat voor de ogen hangt, beperkt het zicht van de hond. De vacht vergt bovendien veel onderhoud. Wekelijks uren kammen om de klitten er weer uit te krijgen, is echt geen pretje voor de hond. Ook niet onbelangrijk: als een labradoodle nat wordt, duurt het meer dan een dag voor de vacht weer droog is. Dit zorgt ervoor dat de hond ook nog eens erg stinkt. Als je dan toch een labradoodle hebt, houdt zijn vacht dan goed kort: dat voorkomt veel ellende.

Geschiedenis

De labradoodle werd voor het eerst in Australië gefokt als kruising tussen een labrador en een Koningspoedel in 1989. De Australiër die deze kruising voor het eerst uitvoerde was op zoek naar de ideale blindengeleidehond, die ook nog eens hypoallergeen zou zijn. Dat is helaas niet gelukt. De uitvinder van de labradoodle heeft later aangegeven spijt te hebben van zijn gefokte kruising omdat de meeste honden een moeilijk en eigenzinnig karakter hadden. 

De labradoodle was dan wellicht ongeschikt als hypoallergene blindengeleidehond, maar de doorgefokte kruising werd razendpopulair als gezinshond. Twee Australische fokkers zijn verder gaan fokken met de labradoodle. Zij kruisten ook de Ierse waterspaniël, curly coated retriever, Amerikaanse cockerspaniël en Engelse cockerspaniël met de labradoodle. Daarnaast werden de miniatuur poedel en standaard poedel gebruikt om de labradoodle in verschillende formaten te fokken. Helaas wordt er veel met dezelfde lijnen gefokt en waardoor inteelt toeneemt.

Inmiddels is de labradoodle een veel voorkomende gezinshond.

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
13
Risico

Hoog risico op erfelijke aandoeningen

Atopie (omgevingsallergie) (1) MCD, 2020, atopie
Cataract (staar) (1) Oliver JAC et al., 2012
Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) (1) OFA, labradoodle breed summary, 2021
Elleboogdysplasie - grote hond (aandoening elleboog) (2) Orthopedic Foundation for Animals, 2014, ED
OFA, labradoodle breed summary, 2021
Epilepsie (2) Erlen et al, 2018, epilepsy
Heupdysplasie - grote hond (ontwikkelingsstoornis heup) (2) Orthopedic Foundation for Animals, 2014, HD
OFA, labradoodle breed summary, 2021
Hypoadrenocorticisme [ziekte van Addison] (te weinig bijnierschorshormoon) (2) MCD Amsterdam, 2015, Ziekte van Addison
Schofield et al, 2021
Optische zenuw hypoplasie (onderontwikkeling oogzenuw) (1) Oliver JAC et al., 2012
Otitis externa (ontsteking uitwendige gehoorgang) (2) 2021, O'Neill et al, Otitis externa
O'Neill et al, 2021, otitis externa
Patella luxatie (losse knieschijf) (1) Orthopedic Foundation for Animals, 2013, PL
Persisterende pupillaire membranen (overgebleven oogmembranen) (1) Oliver JAC et al., 2012
Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies) (1) Oliver JAC et al., 2012
Retinadysplasie, retinopathie (abnormale ontwikkeling netvlies) (1) Oliver JAC et al., 2012
Deel deze pagina