Otitis externa (ontsteking uitwendige gehoorgang)

Categorie
Oren
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Externe oorontsteking, Gehoorverlies, Gevoelig voor secundaire infecties, Hevige pijn, Irritatie, Jeuk rond de oren, Ontsteking, Prikkelbaar gedrag, Voortdurend de kop bewegen
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Een otitis externa is een ontsteking van de buitenste gehoorgang (deel van de gehoorgang tot aan het trommelvlies). Honden met hangende oren hebben een verhoogde kans om deze ontsteking op te lopen, omdat de gehoorgang minder goed geventileerd wordt en viezigheid dat zich in het oor opbouwt moeilijker uit het oor loopt. Ook zullen honden met een vernauwde gehoorgang, veel oorsmeer produceren of honden die veel zwemmen een verhoogde kans hebben op het ontstaan van een otitis externa. De ontsteking heeft altijd een primaire oorzaak ten grondslag. Zo kunnen bacteriële infecties, mijten, tumoren, poliepen en vreemde voorwerpen (bijvoorbeeld grasaren) de ontsteking veroorzaken en in stand houden, mits deze niet worden behandeld. Vaak wordt otitis externa ook gezien bij allergieën, zoals atopie en voedselallergie.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en een uitgebreid onderzoek van de oren.

Behandeling

De behandeling richt zich in eerste instantie dus op het weghalen of behandelen van de primaire oorzaak. Zo kunnen antibiotica en antimijt-middelen effectief zijn tegen respectievelijk  bacteriële-infecties en mijt-infecties en zullen tumoren en poliepen behandeld kunnen worden middels operatieve verwijdering. Het is echter wel belangrijk te realiseren dat hondenrassen met hangoren een verhoogde kans zullen blijven houden op oorontsteking. Als een hond hier erg veel last van heeft en de behandeling niet goed werkt, dan kan de hele gehoorgang verwijderd worden.

Deel deze pagina