Hypoallergene dieren behoren tot het rijk der fabeldieren

Labradoodle

Stop de hypoallergene mythe! Ook de artsen in de nieuwste editie van het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde bevestigen dat hypoallergene dieren niet bestaan. De dieren stellen alsnog de gezondheid van hun baasjes op de proef. Bovendien hebben de uiterlijke kenmerken en de wijze waarop deze dieren gefokt worden nadelige gevolgen voor hun welzijn.  

Nadelen voor de gezondheid van de mens

In het artikel wordt aangehaald dat het hebben van huisdieren voor ernstige problemen kan zorgen bij allergische eigenaren. Klachten van de allergie verergeren, maar patiënten merken vaak de acute klachten niet meer op. Er ontstaan vaak chronische klachten zoals vermoeidheid en kortademigheid. Medicijngebruik om de allergie te onderdrukken gaat doorgaans omhoog.

Hypoallergene dieren bestaan niet

Het klinkt aannemelijk dat katten en honden die minder verharen minder allergische klachten veroorzaken. Helaas is hiervoor geen enkel bewijs. Het zijn namelijk niet de haren waarvoor mensen allergisch zijn, maar de allergenen die in hoge concentraties worden gevonden in speeksel, urine, talgklieren en overige uitscheidingsproducten. Door het likken van hun vacht komen deze eiwitten op de haren en huid van het dier. Huidschilfers en haren verspreiden zich gemakkelijk over alle oppervlakken, maar ook in de lucht. 

Hypoallergene honden lijden

Honden zonder vacht kunnen niet zomaar in de zon lopen en hebben meer kans op huidbeschadigingen en huidontstekingen. Naakthonden hebben verder op jonge leeftijd vaak al een slecht gebit, dat pijn en ontstekingen veroorzaakt.

Bij zogenaamde hypoallergene honden mét haar, spelen andere problemen: doordat hun vacht niet of nauwelijks verhaart, vergt die veel verzorging. Er ontstaan makkelijk klitten en in de lange haren onder de staart blijft urine en ontlasting hangen. De lange haren zitten in de weg bij het buitenspelen en haren voor de ogen belemmeren het zicht. 

De labradoodle: een geval apart

De labradoodle is van origine een kruising tussen de poedel en de labrador. Labradoodles zijn qua vacht divers. Sommige verharen, andere niet. Om een hond te creëren die niet verhaart, zijn de eerste generatie nakomelingen teruggekruist met de poedel. Wie een labradoodle aanschaft moet bij aankoop meestal tekenen dat hij de hond zal laten castreren. Dit zorgt voor een hoge mate van inteelt en bijbehorende gezondheidsrisico’s van dit ras.

Schaf geen hypoallergeen dier aan

De artsen adviseren geen hypoallergeen dier aan te schaffen. Niet alleen vanwege de gezondheid van hun eigen patiënten, maar ook vanwege de nadelige gevolgen voor de huisdieren zelf.

Wij zijn blij dat artsen zich uitspreken en dat de informatie over dit onderwerp zo wijdt verspreid wordt via het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde. Lees hier het volledige artikel

Help je mee deze mythe te bestrijden?

Download de folder die we maakten met de Vakgroep Allergologie, en verspreid die onder mensen met een allergie voor dieren. Informeer ook je huisarts over het bestaan van deze folder, zodat hij of zij de informatie aan patiënten kan doorgeven.

Dier&Recht strijdt samen met jouw steun dagelijks voor een beter leven voor (ras)honden. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.