Hypoadrenocorticisme [ziekte van Addison] (te weinig bijnierschorshormoon)

Categorie
Hormoonsysteem
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Braken, Diarree, Sloomheid, Uitdroging, Veel drinken, Veel plassen, Verminderde eetlust
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Hypoadrenocorticisme (ziekte van Addison) wordt veroorzaakt door een verminderde productie van de bijnierschorshormonen glucocorticoïden en de mineralocorticoïden, ten gevolge van een afwijkende reactie van het afweersysteem op de cellen van de bijnieren. De aandoening wordt voornamelijk gezien bij honden van 2 tot 6 jaar, maar kan ook op jongere of oudere leeftijd optreden. De verschijnselen treden pas in de laatste fase op en bestaan uit sloomheid, verminderde eetlust, braken en spierzwakte. De hond kan in zeer korte tijd verslechteren en zelfs in shock raken.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met bloedonderzoek naar o.a. de mineralen natrium en kalium. Deze mineralen zijn resp. te laag en te hoog, wat het gevolg is van de verminderde hormoonproductie. Daarnaast worden ook andere afwijkingen in het bloed gevonden. Daarnaast geeft de aandoening een specifiek afwijkend beeld op het hartfilmpje (elektrocardiogram (ECG)).

Behandeling

Indien de hond in shock is, dient onmiddellijk begonnen te worden met een vloeistoftherapie om de afwijkingen in het bloed te behandelen. De (vervolg)behandeling bestaat uit het toedienen van de bijnierschorshormonen en natriumchloride (zout) om de tekorten op te heffen.

Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)