Hypoadrenocorticisme [ziekte van Addison] (te weinig bijnierschorshormoon)

Categorie
Hormoonsysteem
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Braken, Diarree, Sloomheid, Uitdroging, Veel drinken, Veel plassen, Verminderde eetlust
DNA-test beschikbaar?

Beschrijving

Hypoadrenocorticisme (ziekte van Addison, Addison's disease) wordt veroorzaakt door een verminderde/afwezige productie van de bijnierschorshormonen glucocorticoïden en de mineralocorticoïden. Dit komt door een afwijkende reactie van het afweersysteem op de cellen van de bijnieren. De aandoening wordt voornamelijk gezien bij honden van 2 tot 6 jaar, maar kan ook op jongere of oudere leeftijd optreden. De verschijnselen zijn sloomheid, verminderde eetlust, braken, diarree en spierzwakte. De hond kan in zeer korte tijd verslechteren, in shock raken en sterven.

Bij de nova scotia duck tolling retriever komt een juveniele vorm voor - JADD ofwel Juvenile Addisons Disease. Deze vorm ontstaat al op jonge leeftijd en gaat vaak samen met oogproblemen als cornea oedeem, conjunctivitis, of uveitis. Voor deze vorm is een DNA-test beschikbaar zodat het bij pups voorkomen kan worden.

Diagnose

De diagnose wordt vermoed op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, en de afwijkende waarden van het bloedonderzoek van natrium en kalium. De definitieve diagnose wordt gesteld door middel van de specifieke ACTH-stimulatie test.

Behandeling

Als de hond in shock is, dient onmiddellijk begonnen te worden met een vloeistoftherapie en dexamethasoninjecties om de afwijkingen in het bloed te behandelen. De (vervolg)behandeling bestaat uit het levenslang dagelijks toedienen van de bijnierschorshormonen en natriumchloride (zout) om de tekorten op te heffen.

Deel deze pagina