Diabetes mellitus (suikerziekte)

Categorie
Hormoonsysteem
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig
Symptomen
Veel drinken, Veel eten, Veel plassen, Vermageren
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Bij diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht houden. Dit komt door een tekort aan het hormoon insuline. Bij een bloedsuikerspiegel die continu verhoogd is, raakt het hele lichaam ontregeld. De voedingsstoffen worden niet goed meer opgenomen, waardoor de dieren afvallen terwijl ze toch veel eten. Ook gaan de dieren veel plassen en daardoor veel drinken.

Er zijn twee vormen van suikerziekte:

Diabetes type 1 is een vorm waarbij de insuline-producerende cellen stuk zijn gegaan door oorzaken in het lichaam zelf. Dit komt bijvoorbeeld voor bij amyloïdose bij de kat.

De meest voorkomende vorm bij de kat is diabetes type 2. Dit is een welvaartsziekte, net als bij de mens. Het komt voor bij katten die te zwaar zijn en veel op de bank liggen te luieren. Door te veel eten en te weinig bewegen worden de insuline-producerende cellen overbelast en gaan ze stuk. Deze aandoening kan voorkomen bij alle katten, en wordt vaker gezien bij onderstaande rassen. Een erfelijke component wordt daardoor vermoed.

Diagnose

Eigenaren vertellen bijna altijd dat hun dier ernstig is afgevallen, veel drinkt en veel plast. De diagnose kan eenvoudig gesteld worden door de dierenarts op basis van lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek.

Behandeling

De behandeling van diabetes mellitus bij de kat is intensief, maar goed mogelijk. Door koolhydraatarme voeding en insuline-injecties kan de suikerspiegel in het bloed stabiel gehouden worden en is de kwaliteit van leven goed. Vanaf maart 2024 komt er een drankje beschikbaar wat eens per dag gegeven kan worden - in specifieke gevallen. Voor sommige katten maakt de behandeling wel eenvoudiger.
Maar het blijft natuurlijk veel beter om de aandoening te voorkomen door ervoor te zorgen dat de kat genoeg lichaamsbeweging heeft en niet te veel eet.

Deel deze pagina