Familiaire nieraandoening (vroeg verslechterende nieren) (HN Hereditery Nephritis)

Categorie
Nieren urinewegen
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Braken, Gewichtsverlies, Nierfalen, Uitdroging, Veel plassen, Verminderde eetlust
DNA-test beschikbaar?

Beschrijving

Familiaire nieraandoening (familial kidney disease) (HN Hereditery Nephritis) omvat meerdere type nieraandoeningen. De nieren kunnen in een vroeg stadium, binnen het eerste levensjaar, verslechteren. In andere gevallen ontwikkelt de nieraandoening zich pas op latere leeftijd. De verschijnselen van een nieraandoening zijn voornamelijk meer drinken en meer plassen. Doordat de nieren onvoldoende functioneren, zijn ze niet meer in staat het vocht vast te houden en gaat de hond meer plassen. Om het vochtverlies te compenseren, zal hij meer gaan drinken. Wanneer de nieren ook hun reinigende functie verliezen, zullen afvalstoffen zich in het lichaam ophopen, waardoor de hond zich beroerd voelt, gaat braken en vermagert.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met bloedonderzoek naar o.a. de nierwaarden en uitgebreid onderzoek van de urine. Er bestaat een DNA-test voor deze aandoening voor de Engelse Cocker Spaniel.

Behandeling

Er is geen behandeling om de oorzaak weg te nemen, maar medicatie om de nierfuncties te ondersteunen en een speciaal nierdieet kunnen helpen.

Deel deze pagina