Degeneratieve lumbosacrale stenose (vernauwing van het wervelkanaal)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Afwijkend staan met achterpoten, Gedeeltelijke of volledige verlamming, Kreupelheid, Moeilijkheden met lopen en overeind komen, Neurologische afwijkingen, Rugpijn, Slepen van tenen van de achterpoten, Verlamming van de achterpoten, Verlies van coördinatie in de achterste ledematen, Zwakte in de achterhand
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

De aandoening degeneratieve lumbosacrale stenose wordt veroorzaakt door afbraak (degeneratie) van de tussenwervelschijven en vermeerdering (proliferatie) van de wervels en omliggende weefsels. De afbraak van de tussenwervelschijf wordt veroorzaakt door o.a. genetische en aangeboren afwijkingen en overbelasting van het deel van de wervelkolom. Deze veranderingen zorgen voor een verminderde stabiliteit van de gewrichten in de wervelkolom. Om deze instabiliteit te compenseren, veranderen de omliggende weefsels. Deze toename van de omliggende weefsels leidt tot vernauwing van het laatste deel van het wervelkanaal. Hierdoor komt er in dit gebied druk op het ruggenmerg te staan, wat resulteert in pijnlijkheid, kreupelheid en uitval van zenuwen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een röntgenfoto van het laatste deel van de wervelkolom. Het kan ook nodig zijn om een CT-scan en/of MRI-scan te maken om het stadium van de aandoening goed in beeld te kunnen brengen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit ontstekingsremmers in combinatie met rust, fysiotherapie en/of afvallen. In gevallen waarbij ook sprake is van zenuwuitval, dient een specialistische operatie uitgevoerd te worden, waarbij de druk vanuit de omliggende weefsels op het ruggenmerg opgeheven wordt en de gewrichten in de wervelkolom gestabiliseerd worden.

Deel deze pagina