Spondylose (vergroeiing tussenwervels)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Bewegingsbeperktheid, Moeilijkheden met lopen en overeind komen, Pijn in de nek, Rugpijn, Uitval van zenuwen, Zwakte van de achterpoten
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Spondylose is een aandoening van de wervels en treedt op wanneer de tussenwervelschijven 'slijtage' vertonen en het lichaam abnormaal botweefsel aanmaakt. Het aangemaakte weefsel gaat woekeren rond het gewricht en resulteert in het vergroeien van de gewrichten. De elasticiteit en flexibiliteit van de wervelkolom gaat verloren, waardoor de hond zijn rug moeilijker kan bewegen. In ernstige gevallen raken de zenuwen van het ruggenmerg bekneld, waardoor uitval van zenuwen optreedt. Spondylose komt voornamelijk voor bij grote honden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van een lichamelijk onderzoek en onderzoek van de wervelkolom, aangevuld met röntgenfoto van de hals en rug.

Behandeling

De gevormde woekeringen rond de wervels zijn niet meer te behandelen. De behandeling bestaat uit pijnstilling en medicatie om het proces verder te vertragen.

Deel deze pagina