Basset fauve de Bretagne

Basset Fauve de Bretagne

Veel bassets fauves de Bretagne lijden aan atopie (omgevingsallergie). Als ze in aanraking komen met de stoffen waarvoor ze allergisch zijn, bijvoorbeeld pollen of mijten, uit zich dat in jeuk en huidproblemen. Deze allergie is matig tot slecht te behandelen – afhankelijk van de ernst ervan. De hond kan zijn leven lang last houden van jeuk. Ook epilepsie komt nogal eens voor bij dit ras. De behandeling daarvan is niet eenvoudig en lang niet altijd succesvol. Soms lijdt de basset fauve de Bretagne aan patella luxatie. De benodigde operatie is kostbaar, zeker als de aandoening zich aan beide knieën voordoet.

Geschiedenis

De basset fauve de Bretagne is een Franse hond, afkomstig uit Bretagne (19e eeuw). Hij stamt af van de grotere griffon fauve de Bretagne. Het is een jachthond, maar ook een fijne gezinshond. Zijn korte poten, ooit ontstaan door een mutatie, maken hem heel geschikt voor de jacht in kreupelhout en doornig struikgewas. Omdat Bretagne voor een groot deel uit heuvelachtig terrein bestaat, is er gefokt op een hond met een relatief korte rug. (Een langere hond zou over de kop slaan als hij in volle vaart een heuvel afrende, achter het wild aan.) Dit ras kent daardoor weinig rugproblemen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de dashond.

Na de Eerste Wereldoorlog was de basset fauve de Bretagne bijna verdwenen. Er zijn toen andere rassen gebruikt om hem terug te fokken en de fokbasis te vergroten. Na de Tweede Wereldoorlog was het ras opnieuw bijna uitgestorven, maar door het inkruisen van de petit basset griffon vendéen en de dashond, kwam het terug.

Sinds de jaren tachtig is de fauve de Bretagne populair in heel Europa. Het eerste nest bassets fauves de Bretagne in Nederland werd gefokt in 1976. Er worden ook regelmatig fauves geïmporteerd uit Frankrijk.

Inmiddels is de basset fauve de Bretagne een hondje met een beduidend risico op erfelijke aandoeningen. Meer fris bloed in de lijnen zou geen luxe zijn!

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
7
Risico

Beduidend risico op erfelijke aandoeningen
DNA-testen beschikbaar

Geen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Atopie (omgevingsallergie) (1) Prins P et al., 2012, GI Basset Fauve de Bretagne
Cataract (staar) (2) GI
Prins P et al., 2012, GI Basset Fauve de Bretagne
Chronische nieraandoening (langdurig nierfalen) (1) Prins P et al., 2012, GI Basset Fauve de Bretagne
Cryptorchidie (niet ingedaalde testikel) (1) Prins P et al., 2012, GI Basset Fauve de Bretagne
Epilepsie (5) G (Gubbels)
GI
LICG, 2011
MCD Amsterdam, 2015, Epilepsie
Prins P et al., 2012, GI Basset Fauve de Bretagne
Heupdysplasie - middelgrote hond (ontwikkelingsstoornis heup) (1) GI
Patella luxatie (losse knieschijf) (2) GI
Prins P et al., 2012, GI Basset Fauve de Bretagne
Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)