Basset fauve de Bretagne

Basset Fauve de Bretagne

Veel bassets fauves de Bretagne lijden aan atopie (omgevingsallergie). Dat uit zich dat in jeuk en andere huidproblemen. Verder komt bij het ras epilepsie geregeld voor.

Jeuk door atopie

Atopie is een allergie voor iets uit de omgeving die jeuk veroorzaakt. De jeuk uit zich door overmatig krabben van de huid en overmatig likken en bijten op de pootjes – en minder bekend – door steeds terugkerende oorontstekingen. Oorontstekingen zijn extreem pijnlijk. Heeft je hond atopie neem dan maar een abonnement bij de dierenarts, want het betekent een levenslange behandeling die ook nog eens veel geld kost.

Epilepsie

Epilepsie komt voor bij dit ras. In de meeste gevallen zijn medicijnen nodig om het aantal epileptische aanvallen en de intensiteit ervan te beperken. Genezing is niet mogelijk. Als de medicatie onvoldoende aanslaat dan sterven de honden aan de ziekte. De rasvereniging heeft wel een een fokreglement dat verbiedt met lijders te fokken. Ook het fokken met broers, zussen en nakomelingen van honden met epilepsie is niet toegestaan. Dat is het minste wat je kan doen om epilepsie bij pups in te toekomst te vermijden.

Geschiedenis

De basset fauve de Bretagne is een Franse hond, afkomstig uit Bretagne (19e eeuw). Hij stamt af van de grotere griffon fauve de Bretagne. Het is een jachthond, maar ook een fijne gezinshond. Zijn korte poten, ooit ontstaan door een mutatie, maken hem heel geschikt voor de jacht in kreupelhout en doornig struikgewas. Omdat Bretagne voor een groot deel uit heuvelachtig terrein bestaat, is er gefokt op een hond met een relatief korte rug. (Een langere hond zou over de kop slaan als hij in volle vaart een heuvel afrende, achter het wild aan.) Dit ras kent daardoor weinig rugproblemen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de teckel.

Inteelt na wereldoorlogen

Na de Eerste Wereldoorlog was de basset fauve de Bretagne bijna verdwenen. Er zijn toen andere rassen gebruikt om hem terug te fokken en de fokbasis te vergroten. Na de Tweede Wereldoorlog was het ras opnieuw bijna uitgestorven, maar door het inkruisen van de petit basset griffon vendéen en de teckel, kwam het terug. De genetische basis van het ras is daardoor klein.

Sinds de jaren tachtig is de fauve de Bretagne populair in heel Europa. Het eerste nest bassets fauves de Bretagne in Nederland werd gefokt in 1976. Er worden ook regelmatig fauves geïmporteerd uit Frankrijk.

Inmiddels is de basset fauve de Bretagne een hondje met een beduidend risico op erfelijke aandoeningen. Meer fris bloed – en het wederom inkruisen van andere rassen – in de lijnen zou geen luxe zijn!

Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen
9
Risico

Hoog risico op erfelijke aandoeningen
DNA-testen beschikbaar

Geen

In de (vak)literatuur worden nog meer erfelijke aandoeningen genoemd. Vaak bestaat hiervoor weinig bewijs of komt de aandoening in Nederland zelden voor, dan wel is het ongerief nihil. Deze aandoeningen worden hier voor de volledigheid wel getoond, maar krijgen een score nul.

Atopie (omgevingsallergie) (2) NFBC-Gezondheidsenquete-2020
Prins P et al., 2012, GI Basset Fauve de Bretagne
Cataract (staar) (2) Prins P et al., 2012, GI Basset Fauve de Bretagne
GI
Chondrodysplasie (kortbenigheid door kraakbeenafwijking, radius curvus syndroom) (2) NFBC-Gezondheidsenquete-2020
Chronische nieraandoening (langdurig nierfalen) (1) Prins P et al., 2012, GI Basset Fauve de Bretagne
Cryptorchidie (niet ingedaalde testikel) (2) NFBC-Gezondheidsenquete-2020
Prins P et al., 2012, GI Basset Fauve de Bretagne
Epilepsie (6) G (Gubbels)
LICG, 2011
MCD Amsterdam, 2015, Epilepsie
NFBC-Gezondheidsenquete-2020
Prins P et al., 2012, GI Basset Fauve de Bretagne
GI
Heupdysplasie - middelgrote hond (ontwikkelingsstoornis heup) (1) GI
Otitis externa (ontsteking uitwendige gehoorgang) (1) NFBC-Gezondheidsenquete-2020
Patella luxatie (losse knieschijf) (3) NFBC-Gezondheidsenquete-2020
Prins P et al., 2012, GI Basset Fauve de Bretagne
GI
Deel deze pagina